Min dotter vill inte förlåta mig
Foto: Colourbox
Relationer | Malena om relationer

Min dotter vill inte förlåta mig

Malena Ivarsson är socionom och sexolog och svarar på frågor om relationer från Seniorens läsare. Här svarar hon en mamma som vill reparera sin dåliga relation till sin dotter.

Malena Ivarsson
Publicerad 2021-04-12

För ett år sedan separerade min dotter från ett sjuårigt förhållande och i samband med det bröt hon kontakten med mig. Det har lett till att jag inte längre kan träffa mitt barnbarn på fem år. Han är det underbaraste jag vet och jag vill så gärna få tillbaka vårt umgänge.
Anledningen till dotterns skilsmässa var att hon var otrogen. Jag tog min svärsons parti och det kan min dotter inte förlåta mig för. Hon lever nu med den nye mannen som är lat och gör absolut ingenting utan lever på henne.
Han har ett extremt dåligt inflytande på både henne och barnbarnet. Efter ett stort gräl mellan oss om den nye partnern bröt hon all kontakt. Jag har försökt att ringa och smsa men hon svarar inte och det gör ont i mig. Kan jag reparera detta? /Anonym

MALENA SVARAR: Det är uppslitande att banka på en dörr som inte öppnas. Men konflikter i relationer kan aldrig lösas genom krigsliknande handlingar där man fyrar av missiler för att få den andra partnern att ge upp och erkänna sig slagen. En bra och harmonisk relation mellan barn och föräldrar kräver arbete från bägge håll, allra viktigast är att man inte fastnar i vems ”fel” det är om relationen knakar eller kraschar.

Du vill henne bara väl, men att öppet kritisera val av partner är sällan konstruktivt.

Så min fråga till dig är: Har du orkat lyssna, sagt förlåt? Försökt förstå varför otroheten skedde? Med andra ord satt dig in i hennes situation? Men också berättat hur mycket du längtar efter henne och barnbarnet? Som förälder bär man största ansvaret att vara en öppen famn och lyssna ordentligt. Du vill henne bara väl, men att öppet kritisera val av partner är sällan konstruktivt.
Om ni ändå inte når varandra får du försöka ge dig själv kraft att gå vidare och hitta din inre stöttande moder, till exempel genom att vara i naturen eller tanka erfarenheter från andra som gått igenom samma sak, till exempel i gruppterapi. Men lägg skuldkastandet åt sidan och ge både dig och din dotter en ärlig och ödmjuk chans att mötas först.

MÅNGA FRÅGAR VAD man kan göra åt nedsatt sexuell lust. Väldigt många faktorer bromsar den sexuella lusten, relationen till partnern, uppfattningen av den egna kroppen, positiva eller negativa erfarenheter.
Att könshormonet testosteron både kan boosta kvinnors sexuella lust och ge en allmän feelgood-känsla togs upp av docent Stefan Arver i Malou efter 10 som sändesden 8 mars. Se gärna inslaget på Youtube.

Dölj faktaruta
Malena Ivarsson
Publicerad 2021-04-12

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas