Gör morgonen till din!
Foto: Colourbox Foto: Kristian Pohl.
Hälsa | Må bra | Hälsa

Gör morgonen till din!

En bra start på dagen är viktigt för att må bra. Och ingen annan än just du kan veta hur din bästa morgon ser ut. För Madelein tog det några år att klura ut vad hon mådde bäst av. Nu vet hon

Madelein Månsson
Publicerad 2018-03-12

Börjar du din dag med en kopp kaffe, morgon-tv och tidningen? Det är så jag har börjat mina morgnar under många års tid. Krig, lidande och mord. Men vid 65 började jag ifrågasätta mina morgnar. Skulle jag kanske starta dagen lite mjukare? Min förhoppning är att du ska bli inspirerad att tänka efter hur din bästa morgon ser ut. Själv har jag provat mig fram. Först prövade jag att »bara vara«, och inte ha något inbokat eller planerat. Det gjorde mig rastlös och missnöjd. Det kändes som om jag slösade bort dagen, eller åtminstone förmiddagen. Det passade mig dåligt.

Min bästa morgon börjar redan kvällen innan med te, en bok, Netflix eller SVT Play.

Min bästa morgon börjar redan kvällen innan med te, en bok, Netflix eller SVT Play. Inget otäckt eller skrämmande som skulle kunna störa min sömn. Och nu har jag också lyckan att sova hela natten rakt igenom. Jag har tagit till mig olika råd som forskningen kommit fram till. Jag somnar tidigt och ställer klockan på ringning efter sju timmars sömn. Att sova för länge är lika dåligt som att sova för lite.
Dagen börjar jag fortfarande med en kopp kaffe med mjölk. Jag sätter mig vid mitt höj- och sänkbara skrivbord och går igenom gårdagen. Vad var bra, vad var dåligt? Vad kan bli bättre? Noterar i min 5-års-dagbok de viktigaste punkterna.

Får grepp om dagen

Hur ser den kommande dagen ut? Vad ger mig glädje? Vilka »måsten« finns? Den här genomgången hjälper mig att undvika stress och gör att jag får grepp om dagen. Det tar cirka 20-30 minuter.
Efter det går jag till bad-rummet, och börjar med att torrborsta mig ganska långsamt, nedifrån och upp. Långa mjuka rörelser. Jag smörjer alltid in hälarna och underbenen, annars kliar det. Det blir helt enkelt för torrt. Jag har börjat använda smörjande ögondroppar också, för fuktens skull.

Tränar balansen

Borstar tänderna gör jag stående på ett ben, och tränar på så sätt balansen samtidigt. Jag gör knipövningar samtidigt som jag stärker mina händer och fingrar med en handförstärkare. Det går fort, tar bara en eller ett par minuter.
Sedan är det frukostdags. Samtidigt som jag dricker grönt te och äter ett kokt ägg med fullkornsbröd och ost, lyssnar jag på Tankar för dagen i P1. Ett mycket fint femminuters-program. Ludvig, min hund, hoppar upp på min stol och sätter sig bredvid mig. Han sitter alldeles stilla trots att han är i »slyngelåldern«. Jag tror att han känner lugnet och den positiva energin.
När jag drar ifrån gardinerna ger jag mina krukväxter lite tankekärlek. Känner efter om jorden är för torr. Behöver de vatten? Vrider krukan ett halvt varv om växten börjar växa snett. Krukväxter är viktiga för mig. Jag gläds åt att de trivs.

En bra start på dagen är viktigt för att må bra. Och ingen annan än just du kan veta hur din bästa morgon ser ut. För Madelein tog det några år att klura ut vad hon mådde bäst av. Nu vet hon

Dölj faktaruta

Morgonpromenad i alla väder

Sedan tar jag en morgonpromenad med Ludvig. I alla väder, och ofta med stegräknare. Efter morgonpromenaden är jag redo för världen och tidningen, som jag måndag till torsdag läser på nätet, på helgerna blir det papperstidningen. Till tidningsläsandet blir det en grön smoothie eller havregrynsgröt. Det beror på hur fysiskt ansträngande resten av dagen kommer att bli.

Madelein Månsson
Publicerad 2018-03-12

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas