Granska dina avtal – andra gör det
Foto Colourbox
Ekonomi & juridik | Ylva om pengar

Granska dina avtal – andra gör det

Det finns anledning att granska alternativen till de avtal du har. Andra gör det och sparar pengar. Det kan ta lite tid, men kan vara mödan värt.

Ylva Yngveson
Publicerad 2016-11-11

Ni kommer väl ihåg reklamslogan ”Se på edra skor – andra gör det!”? Den fastnade i våra minnen, och kanske bidrog den till ett uppsving i skohandeln. Idag pumpas vi med allsköns reklam, om allt ifrån mobilabonnemang till tandkräms- och spelsajts-inslag.

Vad ska man välja? Vilket abonnemang är billigast? Det är som en ogenomtränglig djungel att reda ut allt det där vi själva ska ta ansvar för numera. Men det finns anledning att granska alternativen till de avtal du har. Andra gör det och sparar pengar. Det kan ta lite tid, men kan vara mödan värt.
Själv håller jag precis på att undersöka alternativ till det försäkringsbolag jag har. Det handlar om flera sakförsäkringar och det är lite olika uppgifter som behöver lämnas. Det nuvarande bolaget är prisvärt, men jag tycker inte att de skött kring- och efterarbetet tillfredsställande. Så jag skulle vilja byta.

Att dubbelkolla är inte fel

Men nu verkar de andra bolagen inte kunna erbjuda lägre premier, så jag blir nog kvar ändå. Enklast egentligen. Jag har i alla fall granskat och har ett underlag för beslutet. Hur mycket lägre blir då premierna? Det handlar faktiskt om flera tusen kronor på ett år.
Sedan har vi detta med elavtal. Att vara trogen elkund verkar inte löna sig. Här går det att få ned kostnaderna genom några samtal eller knapptryckningar. Jag byter av och till och får ned kostnaderna med flera hundralappar årligen. Det rör sig då om lite högre elanvändning för en villa, inte bara en lägenhet.

Det finns ett väldigt lurigt avtal på elmarknaden som man ska se upp med. Förr hette det tillsvidarepris. Numera kallas det anvisat pris. Det får man om man inte gjort något val av elavtal. Det är inte lönsamt för någon. Det kan ha högre fast avgift samtidigt som kWh-priset är oförskämt högt. Det är bättre att välja rörligt pris än att bara ligga kvar.

När min pappa gick bort för några år sedan hände något märkligt. Han hade ett bundet avtal, och när avtalet skrevs över på mamma utgick jag ifrån att bindningstiden följde med. Men icke, hon hade hamnat på anvisat pris. Det dröjde något år innan jag upptäckte felet. Jag tycker att det är fräckt att ”lura” en äldre person på det viset. Skillnaden idag för 15 000 kWh mellan anvisat pris och rörligt pris handlar om drygt 5 000 kr på ett år, enligt ett bolags uppgifter på webben. Och mer kan det bli med rabatter som kan vara lätta att få.
Andra avtal att granska är telefonabonnemang, tv-tjänster, bredband och bolån. När det gäller telefonabonnemang kan det röra sig om allt från några hundratals till tusentals kronor i skillnad per år. Där är det viktigast att se till att tjänsterna passar ens behov och inte är onödigt omfattande.

När det gäller bolån beror det på storleken. Om räntan förhandlas ned med 0,3 procentenheter betyder det 2 100 kr lägre kostnad per år efter skatteavdrag för ett lån på 1 miljon kronor.

Några tips:

  •  Ta reda på SPF Seniorernas erbjudanden när du jämför priser.
  • Gå in på www.compricer.se och få hjälp att jämföra olika avtal.
  •  Jämför produkter och villkor på www.konsumenternas.se.
  •  Håll koll på uppsägningstider.
  • Ordna med autogiro och eventuellt e-faktura för smidig betalning.
  • Ställ frågor till Hallå Konsument: www.hallakonsument.se

En trist sak råkade jag ut för vid förra bytet av hemförsäkring: när vi skulle på en kortare utlandsresa i somras upptäckte jag att den glade säljaren missat att registrera oss båda på försäkringen. Allrisken i reseförsäkringen skulle förstås gälla båda. Jag hann ändra i tid. Men varför såg inte säljaren helheten i vårt trygghetsbehov? Och hur kunde jag undgå att se missen?
Att dubbelkolla är inte fel.

 

Ylva Yngveson
Publicerad 2016-11-11

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas