Ekonomi & juridik | Ylva om pengar

Håll koll på elen i vinter

Ylva Yngveson är Seniorens ekonomiexpert. Hon är privatekonomisk analytiker och har under många år arbetat för Swedbank och Sparbankerna. Nu driver hon egen verksamhet.

Ylva Yngveson
Publicerad 2018-11-15

Under vår osedvanligt varma sommar pratades det om att elpriset skulle skjuta i höjden. Vilket det också började göra. Men sedan ledde starka vindar och regntunga skyar till att elpriserna sjönk något. På spotmarknaden för el svänger det verkligen snabbt.
Under augusti och september var elpriserna på en historisk topp, runt 70 öre per kilowattimme inklusive moms. Det kan jämföras med i vintras då priserna låg på mellan 40 och 50 öre. För en eluppvärmd villa kan kostnaden bli 5 – 6 000 kronor mer på årsbasis om priserna ligger kvar på dagens nivå på dryga 60 öre.

Vad ska man då tro om utvecklingen? Hur nederbörden blir den närmsta tiden och i vinter och hur mycket efterfrågan ökar om det blir kallt kommer att spela störst roll. Vi kan nog räkna med höga elpriser ett tag framöver. Eftersom det svänger snabbt och oförutsägbart menar jag att rörliga avtal inte är helt fel. Att binda elpriset på den här nivån är kanske inte det bästa även om bundna avtal är billigare än rörliga just nu.
Den som vill slippa tillfälliga toppar precis i vinter när elanvändningen är som störst kan ändå fundera på att välja bundet. En villaägare med elvärme som band på ett år i september 2017 kom en dryg tusenlapp billigare undan på helåret. Det beror på att priset stigit så pass mycket sedan februari. Eftersom det inte går att göra en prognos för elpriser ett år framåt, inte ens en månad, blir det något av ett vågspel vad man än väljer.

Den som vill slippa tillfälliga toppar precis i vinter när elanvändningen är som störst kan ändå fundera på att välja bundet.

Sedan är det viktigt att jämföra priser hos bolagen. Jag brukar själv kolla avtalet varje år. Många rörliga avtal löper ju på tolv månader. Elbolagen har bra rabatter för nya kunder, inte för trogna kunder märkligt nog, så jag byter ofta. Det underlättar att ta hjälp av jämförelsesajter som Compricer, Elpriskollen och Elskling. Det brukar gå att få rabatt på både elpriset och fasta avgiften. Jämför också med erbjudandet i SPF Seniorernas avtal med Eon. Det man absolut ska undvika är att inte alls göra ett val. Då hamnar man på anvisningspris vilket är dyrast av alla.

När elmarknaden avreglerades för drygt 20 år sedan började elbolagen priskonkurrera. Det vi betalade för själva nätet, som inte är utsatt för konkurrens, blev då dyrare. Man verkade flytta över kostnader för elanvändningen till kostnader för elnätet. Nätbolagen har också fri rätt att höja priserna idag. Sedan kan man ha synpunkter på att just sista noteringen på spotmarknaden ska styra elpriset till slutkund. Varför inte genomsnittspriset per timme? Kritik finns också mot att produktionen hålls tillbaka och därför inte ger oss den billiga el vi skulle kunna få. Avregleringen har knappast varit till stor fördel för oss konsumenter.

Matlagning är en energibov i hemmet.

Priset på el kan förväntas bli rätt högt i vinter. För att minska kostnaden kan du behöva minska din elanvändning. Med elvärme i bostad eller golv är det förmodligen där du kan spara mest. En grad lägre inomhustemperatur betyder fem procents minskad energianvändning. Installation av bergvärme, luftvärmepump eller solceller kan på sikt vara klokt. De kostar i installation, men efter en tid bör det ha lönat sig. Nya radiatorer, lägre inomhustemperatur nattetid, gärna styrd med timer, och tätade fönster är enklare att ordna med.
Matlagning är en energibov i hemmet. Att använda varmluftsugn, vattenkokare och induktionshäll är energismart. Finns vitvaror äldre än tio år behöver de bytas ut. Varmvatten är också något att se över. Att duscha kortare tid och använda snålspolande duschmunstycke är enkla tips.
Andra åtgärder är att tvätta i lägre gradantal, köra fyllda disk- och tvättmaskiner och se över temperatur i kyl och frys. Du behöver med jämna mellanrum dra ut kyl och frys och dammsuga av baksidan.

Och glöm inte att släcka lampor, stänga av teven helt samt dra ur laddare och annat som drar ström när de inte används. Kanske finns elenergimätare i din kommun att låna för att hitta vilka apparater som drar mest el.
En konkret effekt av elprissättningen är att vi blir mer måna om att spara el. För miljöns skull blir det ändå ett styrmedel, som också kan märkas i plånboken.

 

Ylva Yngveson
Publicerad 2018-11-15

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas