Jag vet inte om viruset smittar
Foto Getty Images
Relationer | malena om relationer

Jag vet inte om viruset smittar

Hur ska jag göra med sex om jag bär på HPV-virus? Jag är förvirrad och vill inte göra fel. Det är också många kvinnor och män som är bärare av det. Det är signaturen Maria som undrar. Läs hela frågan nedan och Malena Ivarssons svar.

Malena Ivarsson
Publicerad 2022-04-12

För en tid sedan fick jag besked att jag bär på HPV-virus. Finns inga cellförändringar, men frågan är hur det blir i en nära relation? Om man berättar kanske relationen förändras till det sämre. Jag vet ju inte om viruset smittar. Ingen läkare har avrått från att ha oralsex eller penetrerande. Om det skulle vara väldigt smittsamt skulle de väl informera om det? Jag är förvirrad som du hör och vill inte göra fel. Jag har redan påbörjat en relation och det kanske var helt fel att inte informera honom. Snälla ta upp frågan. Många kvinnor och män är ju bärare av det. /Maria

Malena svarar: Du har rätt, din läkare skulle ha sagt något om att Humant Papillomvirus (HPV) är mycket smittsamt och kan smitta genom all slags sex. Kanske utgick läkaren från att du som äldre var sexuellt ointresserad. Ett inte ovanligt antagande, tyvärr, som klassas som ålderistisk erotofobi. Men de flesta varianter av HPV viruset är ofarliga och det är ingen anmälningspliktig infektion. Men det finns dock varianter som länkas till både kondylom och cancer.
Folkhälsomyndigheten uppger att en majoritet av alla sexuellt aktiva män och kvinnor drabbas av viruset någon gång under sitt liv. Mot den bakgrunden tycker jag att du kan vara lugn i att berätta det. Det är inget att skämmas för, bara en upplysning: ”Jag testade positiv för HVP sist jag kollade mig. Det är väldigt vanligt och jag är helt symptomfri. Vi kan använda kondom om du vill”. Det finns inga krav på att du måste berätta, men jag måste invända mot antagandet att en öppenhet skulle kunna vara negativt. Ärlighet skapar tillit. Och utan tillit blir det ingen hållbar relation.

Här hittar du en samlingssida med massa frågor till Malena Ivarsson och hennes svar

Malena Ivarsson är socionom och sexolog.
Skriv till experten@senioren.se eller skicka ett brev till »Fråga Malena«, Senioren, Box 22574, 104 22 Stockholm.

Malena Ivarsson
Publicerad 2022-04-12

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas