Mildra julens kostnader
Annika Creutzer är Seniorens ekonomiexpert och privatekonomisk journalist.
Krönikor | annika om pengar

Mildra julens kostnader

Snart är det jul och det innebär ökade kostnader för många, inte minst i år med ökade matpriser. De drabbar många äldre också som förväntas stå för allt. Seniorens ekonomiexpert Annika Creutzer tipsar nedan om hur du kan sänka dina kostnader.

Annika Creutzer
Publicerad 2022-12-12

Julen är en härlig högtid med nära och kära. Men julen kan också vara en tid av stora utgifter för resor, mat och julklappar. I år blir det extra tufft med alla stora prisökningar, särskilt för alla äldre som förväntas ta emot de yngre generationerna och bjuda på allt. Många äldre har berättat för mig om hur de måste snåla under månader för att kunna uppfylla alla förväntningar och hur trötta de är när de yngre till slut reser hem. Ofta är det bara obetänksamhet när de vuxna barnen kommer på besök och förväntar sig att bli serverade utan tanke på hur en pensionärs ekonomi kan se ut. Och visst vill den äldre generationen gärna skämma bort de yngre.
I år, när alla vet hur priserna har stigit, kan vara rätta tillfället att diskutera fördelningen både av kostnader och arbete. Här är några tips:

  • Styr upp besöket. Du vill veta exakt vilka som kommer, när de kommer och när de åker. Be dem ta med egna lakan. Du förväntar dig också att alla håller reda på sina saker och inte sprider dem omkring sig.
  • Spara på matkostnaderna. Ett alternativ är att fördela arbetet. Du kan då välja den billigare maten som gröten och kålrätter. Kanske också de du gillar att göra som sillinläggning och pepparkakor. Men dyra delikatesser, en färdiggriljerad skinka, alla drycker och lyxigt julgodis kan med fördel portioneras ut på yngre att köpa och ta med.
    Ett alternativ är att du står för hela kalaset men att du vänligt men bestämt förväntar dig att alla i förväg swishar ett bestämt belopp. Och köp inte hem för mycket mat. Saknas något kan någon av gästerna gå och handla.
  • Spara på julklapparna. Föreslå att det sätts en gräns för hur mycket varje klapp får kosta. Kanske är det dags att bara ge de yngre. Att du håller i julfirandet är klapp nog till de äldre.
    Tänk efter och var tydlig med vad du önskar dig i julklapp annars är risken stor att du får något onödigt – och för dyrt, som i sin tur lägger press på dig att ge dyrare nästa år. Behöver du hjälp med något praktiskt kan det vara en utmärkt present från ett studerande barnbarn med fattig ekonomi. Dina barn kan också ge dig ruttjänster som storstädning och snöskottning och få eget skatteavdrag (se Senioren 4/22).
  • Tjäna på din bostad. Har du grannar som väntar många gäster till jul kanske du kan hyra ut ett rum eller hela bostaden om du reser bort. Kan kännas säkrare att den inte står tom.
  • Tjäna på pyntet. Har du slutat juldekorera hemma kan det vara ett utmärkt tillfälle att före jul sälja julpyntet. Gamla kulor i glas är hett eftertraktade på Blocket och Tradera.

Annika Creutzer är Seniorens ekonomiexpert och privatekonomisk journalist. Mejla din fråga till experten@senioren.se

Månadens fråga

Har du något tips om vad vi ska göra när vårt bankkontor slår igen och vi förlorar vårt bankfack?
/Orolig

Annika svarar: Det blir allt vanligare att installera ett brand- och stöldsäkert värdeskåp i bostaden. Välj gärna ett skåp med kodlås för att slippa hålla reda på nyckeln. Ett skåp med kod är också bra för den äldre anhörige som börjar bli förvirrad. Då kan allt värdefullt låsas in och det är ingen risk för att det göms på märkliga ställen eller att hemtjänstpersonalen beskylls för stöld.

Dölj faktaruta

10,84 procent i ökning!

Den som varit privatanställd tjänsteman med förmånsbestämd tjänstepension enligt ITP2 kan se fram emot en rejäl höjning av pensionen vid årsskiftet. Alecta höjer pensionen med 10,84 procent för att kompensera för inflationen under året. Totalt fördelas 50 miljarder kronor ut på 1,6 miljoner kunder som får eller kommer att få pension enligt detta avtal. Bolagen är inte skyldiga att skriva upp pensionerna med inflation men det är brukligt. I år är det osäkrare eftersom de flesta pensionsförvaltarnas portföljer ser ut att sluta på minus i år.

Dölj faktaruta
Annika Creutzer
Publicerad 2022-12-12

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas