Nu är det slutdansat…
Foto: Getty Images
Relationer | malena om relationer

Nu är det slutdansat…

Min gubbe är död och nya fräscha gubbar är en bristvara. Dansen har varit en höjdpunkt i mitt liv men nu är det slutdansat även om man vill. Är det fel att inse att man åldras? Att inget blev som det varit? Läs signaturen Greta G:s hela brev till Malena Ivarsson och Malenas svar.

Malena Ivarsson
Publicerad 2022-06-15

Det första jag läser i Senioren är din spalt, det är så kul med dina svar. Jag är en gammal tant. Utan vibrator. Jag har aldrig haft någon, vill inte ha. Ser inte ner på dem som har det.

Tänker på den gamla tanten över 80 år som du talade om i Fråga Doktorn. Nu har det gått för mycket snack om att tillfredsställa sig själv i tv och tidningar. Jag är ingen moraltant, har haft ett väl fungerande sexliv som ingen vibrator kan ersätta, att älska varmt och innerligt, dela glädjen. Att ligga där med en vibrator utan mänsklig värme och tänk om man får en hjärtinfarkt eller stroke och hemtjänsten eller ungarna hittar tanten. Nej fy. Men man är väl förhoppningsvis död då.

Närheten av en varm kropp får du inte där du ligger ensam. Min gubbe är död och nya fräscha gubbar är en bristvara. Är det fel att inse att man åldras. Att inget blev som det varit. Kan nämna att dansen varit en höjdpunkt i mitt liv. Så underbart roligt, men nu är det slutdansat. Min underbara ”Fred Astaire” är död. Det finns inga sköna gubbar kvar. Därför är det slutdansat även om man vill. Om jag spelar våra danslåtar väcker det minnen som gör ont. Bara vara tacksam över det jag fått uppleva. Det är inte alla förunnat. Jag är en gammal tant, ser ut som en ostbåge.

/Greta G

Malena svarar: Din Fred Astaire är borta men du är kvar, lika så dansgolvet, musiken och lusten. Jag tycker det är synd att du lagt dansskorna på hyllan eftersom det gett och kan ge dig så mycket glädje. Att röra sig till musik lyfter humöret och tinar upp negativa känslor som till exempel: ”Är en gammal tant, det finns inga fräscha gubbar, ser ut som en ostbåge”. Sådana jantelagstankar behöver du släppa.
Dansen finns i vårt DNA och är så effektiv för känslobearbetning att den numera har intagit en plats både inom den medicinska och psykiatriska vården. Man kan till och med ordineras dans på recept i rehabiliteringssyfte, som ett sätt rensa ut själens slaggprodukter. En studie visade att personer över 40 utan hjärt- och kärlsjukdomar och som regelbundet deltog i dans halverade risken att dö av hjärt- och kärlsjukdomar. För att få den effekten behöver man bli lite svettig och andfådd. När det gäller din oro för hjärtattack av en vibrator så är den obefogad. Det är helt enkelt tvärtom, sex är bara bra för hjärtat.
Att ta upp ditt intresse för dans igen via en salsakurs, en tangokväll eller ett seniordisco kommer att peppa ditt humör och ge dig mänsklig värme och närhet på nytt så att du inte bara ser ljuset i tunneln utan även kommer ur den.

Läs också: 24 frågor till Malena Ivarsson – och 24 svar

Fråga! Malena Ivarsson är socionom och sexolog.
Skriv till experten@senioren.se eller skicka ett brev till »Fråga Malena«, Senioren, Box 22574, 104 22 Stockholm.

Malena Ivarsson
Publicerad 2022-06-15

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas