Öva upp dina viktiga magmuskler
Foto: Kristian Pohl
Hälsa | Må bra | Må bra med Madelein

Öva upp dina viktiga magmuskler

Träning av magmusklerna kan förebygga ryggont. Men kom ihåg att du tränar för din egen skull och efter din egen förmåga.

Madelein Månsson
Publicerad 2018-09-17

Det pratas mycket om träning och hälsa. Kanske blir du stressad av det? Men kom ihåg att du tränar för din egen skull och efter din egen förmåga. Det viktiga är inte att du gör övningarna perfekt. Det viktiga är att du försöker.

Träning av magmusklerna stärker dina core-muskler och du slipper ryggont.

Ibland frågar jag deltagarna på mina träningspass vilken muskelgrupp de tror är viktigast att träna.
Förvånansvärt ofta får jag det felaktiga svaret att det är magmusklerna. Vår största och viktigaste muskelgrupp är i själva verket rumpa och lår, men säg den kvinna eller man som inte vill ha en platt och vältränad mage.
Dessutom är magmusklerna en viktig del av vår core-muskulatur, så träning av magmusklerna stärker dina core-muskler och du slipper ryggont.
Den här övningen är en av de enklaste, men den ger resultat. Det är en övning för alla, både för dig som redan tränar eller för dig som inte tränat på länge.

Det här gör du tio gånger. Vila en stund och gör det därefter tio gånger till.
Om du får ont i nacken är det med största sannolikhet för att du är svag i nacken. Lugn, det bildas snart muskler i både nacke och mage om du gör den här övningen två gånger i veckan. Varje vecka.

Det bildas snart muskler i både nacke och mage om du gör den här övningen två gånger i veckan. Varje vecka.

Tips! Vill du ha det lite svårare kan du lyfta upp armarna och korsa dem över bröstet. Placera handflatorna mot axlarna.

träna, magmuskler, övning, mage, muskler, core, buk, senior
Foto: Kristian Pohl

Bild 1: Lägg dig på rygg på golvet, gärna på en yoga-matta. Benen böjda och fötterna i golvet. Stoppa försiktigt in händerna en liten bit under korsryggen där det finns ett litet mellanrum. Handflatorna är vända ned mot golvet. Andas nu in lugnt genom näsan.

Bild 2: Sätt hakan mot bröstet och blås ut luften genom munnen samtidigt som du rullar upp ryggen. Lyft upp den så mycket du kan, redan några centimeter gör skillnad. Revbenen ska närma sig höftbenen. Stanna till ett kort tag i högsta läget och smågunga sedan fram och tillbaka tre gånger innan du långsamt, långsamt rullar tillbaka ner. Håll emot så mycket du kan på nervägen.

Musiktipset

(med avslappning)

My friend the Forest är en av Nils Frahmns senaste inspelningar.
Den här vackra musiken hjälper dig att gå ner i varv och slappna av. Kompositören och musikern Nils Frahm, är 36 år och från Tyskland. En av mina absoluta favoriter. Han skapar en musik som är en blandning av klassisk och elektronisk musik.

Gör så här: Lägg dig på din säng. Slut ögonen. Axelbrett mellan fötterna. Låt fötterna ramla åt sidorna. Slappna av i benen och höfterna. Armarna ligger en bit från kroppen med handflatorna uppåt. Fortsätt uppåt och slappna av i axlarna, munnen, tungan, käkarna, pannan, och i hela kroppen. Andas lugnt och naturligt. Njut av musiken.

Ofta får jag frågan var man kan köpa mina träningskläder. Överdelen kommer från Kari Traa och byxorna från Keepitup.

Text: Madeleine Månson

Foto: Kristian Pohl

Madelein Månsson
Publicerad 2018-09-17

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas