Glöm inte fötterna
Hälsa | Vård | Må bra med Madelein

Glöm inte fötterna

Hur mår dina fötter, tånaglar och hälar? Sköter du om dem? Madelein Månsson Seniorens egen Må bra-expert tipsar om några enkla rörelser för fötterna.

Madelein Månsson
Publicerad 2019-01-01

Under vinterhalvåret tycker jag att tånaglarna ska få vila och vara omålade. Luftas så mycket som möjligt. Till sommaren målar jag mina tånaglar för det gör mig glad och det känns fint. Mina hälar smörjer jag numera in vareviga morgon året runt, annars blir de blir torra och spricker. Det är fult och gör ont. Så har det inte varit tidigare i mitt liv. Har du möjlighet att gå på medicinsk fotvård ska du absolut göra det.

Vid 74 års ålder har det blivit ett måste för mig att sköta om mina fötter och tår. Mina skor är numera bekväma och tillräckligt stora. Skornas sulor ska vara formade efter foten eller så ska det finnas plats för inlägg. Alltmer sällan har jag högklackat eller vackra ”sittskor”. Senaste modet på catwalken i Paris är Foppatofflor med paljetter i glada färger – så vi som tycker att mode är kul kan lugnt gå ut med tofflor som är sköna och bekväma.

Upptäckte hur bra det kändes på morgonen att mjuka upp fötter och ben och få igång cirkulationen.

Det ena efter det andra har kommit smygande med åren. För mig började det för cirka tio år sedan då jag var i 65-årsåldern. Inget alarmerande men min ålder började göra sig påmind. Inte så att jag blev upprörd eller ledsen utan mer ett konstaterande. Jaha, nu känns det skönare att använda ögondroppar eller stödstrumpor. Upptäckte hur bra det kändes på morgonen att mjuka upp fötter och ben och få igång cirkulationen. Jag har också infört alla möjliga nya små rutiner i min vardag som gör att jag fortfarande trivs i min kropp. Jag försöker acceptera mitt åldrande och mina rynkor som något naturligt.

Musiktipset

För mig är Sveriges bästa (nu levande) jazzsångerska Isabella Lundgren. Sagolik röst och hon har det där lilla extra som gör att din själ berörs. Hon är för mig en modern Billie Holiday. Svårt att välja bara en låt så här är de tre låtar jag tycker mest om: It had to be you, Blues in the Night och La vie en Rose. Ladda ner och njut!

Dölj faktaruta

Numera använder jag alltid stödstrumpor.

Då jag DJ-ar spelar jag för det mesta fyra timmar nonstop, samtidigt som jag står upp och dansar. Det var så stödstrumporna kom in i mitt liv. Numera använder jag alltid stödstrumpor. Köp dem på apoteket och be personalen mäta din vad och vrist så du får rätt storlek. Det finns knep hur man bäst sätter på sig stödstrumpor. Googla så får du bra information.

Här får du tips på två supersköna enkla rörelser som du gör på morgonen då du klivit ur din säng. Testa! Det gör stor skillnad.

Bild 1. Lyft upp höger fots häl så högt du kan och tryck samtidigt ner höger fots trampdyna och tår i golvet. Ganska hårt. Därefter sänker du höger häl långsamt och lyfter därefter upp vänster häl på samma sätt. Upp och ned, höger och vänster. 10 gånger med varje häl.

Bild 2. Därefter lyfter du upp båda hälarna samtidigt så högt upp du kan och därefter långsamt ner. Försök att inte hålla i dig så tränar du samtidigt balansen. 10 gånger upp och ned. Det går fort. Tar en dryg minut eller två. Och det känns mycket skönt.

Madelein Månsson
Publicerad 2019-01-01

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas