Hälsa

Hur behandlar jag mina åderbråck?

Publicerad 2009-10-02

FRÅGA:Jag är 74 år och i många år har jag haft besvär med stora åderbråck. Vårdcentralen har endast skrivit ut lindrande salva. Tidvis är benen rödblå. För ca 4-5 år sedan fick jag känslobortfall på tårna. Först stortån, nu är alla tårna på båda fötterna nästan helt utan känsel. Jag fryser ofta om fötterna.
Jag har inte sökt läkare då jag vet att ”gamla” ligger sist i hjälpbehovet. Kan jag själv behandla med receptfria mediciner? Är det cirkulationen som inte fungerar? Vad händer i fötterna?
Jag är aktiv, promenerar, sköter hus och trädgård.

”Hjälp”

SVAR: Med åderbråck menas en sjuklig utbuktning på ett blodkärl, artär eller ven. Vanligast är utbuktningar på vener i benen, då venernas väggar är för svaga och trycket i venerna blir för högt då man står upp. Det gör, att venerna utvidgar sig, slingrar sig och blodströmmen åter till hjärta och lungor försvåras och benen svullnar ofta.
Orsaken till det hela är oftast ärftlig, och beror på en medfödd försvagning i venens vägg. Vid måttliga besvär kan det räcka med att använda kompressionsstrumpor (eller stödstrumpor), som finns att köpa till exempel på apoteket.
Operativa ingrepp eller injektionsbehandling ska alltid bedömas av och göras av läkare, som jag varmt rekommenderar dig att söka. Då får du dina åderbråck bedömda, och möjlighet att få svar på dina övriga frågor.
Oavsett ålder och bostadsort har du laglig rätt till adekvat hjälp. Väntetiden till eventuell åderbråcksoperation kan variera mycket, beroende på var du bor. Börja med din vårdcentralläkare!
Några receptfria mediciner mot åderbråck finns inte, däremot bör du snarast prova kompressionsstrumpor, som ger ett ”mottryck” så att venväggen inte buktar ut lika mycket, och som också underlättar så att blodcirkulationen förbättras.

Barbro Beck-Friis

Professor i geriatrik, tidigare överläkare vid Motala lasarett.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas