Säkrare prognos för delpensionärer
Foto: Getty Images
Ekonomi | Ekonomi & Pension | Pensioner | annika om pengar

Säkrare prognos för delpensionärer

Det är viktigt att prognoserna för pensionerna är så bra som möjligt och nu pågår ett arbete för det. Det är inte minst viktigt för alla jobbonärer, som både tar ut pensioner och arbetar. Seniorens ekonomiexpert Annika Creutzer skriver mer om det nedan.

Annika Creutzer
Publicerad 2022-02-15

Vi är många som uppskattar möjligheten att få en uppfattning om hur stora pensionerna blir framöver. Det kan vi göra på minpension.se
Men när en av pensionerna börjar tas ut kan den försvinna från den sammanställda prognosen. Plötsligt ser den framtida pensionen betydligt sämre ut. Detta är ett bekymmer, inte minst för alla som väljer att bara ta en del av pensionerna och kanske fortsätta att arbeta.
Nu pågår ett stort arbete bland alla pensionsutbetalare att ge oss bättre prognoser. Pensioner från Pensionsmyndigheten, Alecta, AMF Kyrkan, Avanza, Futur, Kåpan går redan nu att se under utbetalning. Det tackar vi för. Förhoppningsvis skyndar de andra bolagen på, målet är att alla ska vara klara till sommaren.

Det är särskilt viktigt för alla som väljer att vara ”jobbonärer”

Vi har många olika pensioner och allt fler väljer att lägga ett eget pensionspussel och ta ut de olika pensionerna vid olika tidpunkter och under olika lång tid.

Det är särskilt viktigt för alla som väljer att vara ”jobbonärer”, att både ta ut pension och arbeta. Enligt pensionsbolaget Alecta finns det i dag cirka 350 000 personer över 65 år som tar ut pensioner och har arbetsinkomster. Var tredje 68-åring, var femte 73-åring och var tionde 79-åring arbetar i någon utsträckning.
Därför är det viktigt att prognosen blir rätt. Inte minst för att beräkna den framtida skatten men också för att veta när det lönar sig att minska eller öka utbetalningen av inkomstpension och premiepension. Därför är det bra att pensionsbolagen nu förstått att även äldre har rätt till en korrekt prognos.

Månadens fråga

Vi brukar surfa runt på auktionssajter och titta på konst. Priserna är ofta överkomliga på verk av okända konstnärer. Vi vet att det tillkommer slagavgift eller inropsavgift men så står det också Droite de suite. Vad innebär det? /Samlare

Annika svarar: Begreppet Droite de suite betyder följdrätt, förenklat konstnärsavgift. Avgiften när ett konstverk säljs vidare, gäller under konstnärens liv och 70 år därefter och går till konstnären/efterlevande.
Inom EU är avgiften 5 procent om priset är under cirka 500 000 kr. Men den är noll om priset är under 2 380 kr.
Köper du en tavla för 5 000 kronor får du betala 250 kronor i droite de suite. Auktionshuset ska alltid ange om det utgår konstnärsavgift.

Dölj faktaruta

Annika Creutzer är Seniorens ekonomiexpert. Hon är ekonomijournalist och nationalekonom. 2009 blev hon utsedd till Årets finansiella folkbildare och hon har även suttit sex år i Pensionsmyndighetens styrelse.

Annika Creutzer
Publicerad 2022-02-15

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas