Hälsa

Skadade tånaglar vanligare med åren

Publicerad 2011-01-27

Fråga:Jag har skadat mina båda stortånaglar, dels 2001 då naglarna föll av och läktes efter ca 10 månader, dels 2008. Den inledande läkningsprocessen var likartad som 2001, men denna gång ej ersatts med friska naglar;  inga andra besvär annat än att tånaglarna är tjocka, sitter lite löst och är missfärgade.
I båda fallen skadades båda stortåglarna samtidigt och skadorna såg ut som när man slagit emot med tårna.
Är orsaken till att naglarna inte läks någon form av följdproblem, till exempel fotsvamp? Vilka receptfria preparat för lokal behandling kan jag prova?

Missfärgade stortånaglar

Svar:Problem med tånaglar ar vanligt hos äldre. Det finns andra orsaker än svampangrepp till sjuka naglar, såsom upprepade skador vid idrott, klämskador eller att man slagit emot något med tårna. Du undrar om det kan bero på fotsvamp till följd av tåskadan vilket är omöjligt att besvara utan en läkarundersökning. Det krävs ett odlingsprov från naglarna för att kunna ställa rätt diagnos.

Innan provet tas bör naglarna inte klippas och inga som helst läkemedel mot svamp eller annat får användas inom 2-3 veckor före provtagningen. Fötterna får bara tvättas med tvål och vatten – inga salvor, lösningar eller dylikt, som kan störa odlingsresultatet. Om du har fått nagelsvamp så växer den svampen under nageln och måste skrapas fram. Provet sänds in för bedömning tillsammans med en så stor bit som möjligt av nageln.
Nagelsvamp läker inte ut av sig själv oftast, utan kräver medicinsk behandling. Om det skulle visa sig att det är nagelsvamp, så är behandlingstiden lång.

Även vid en framgångsrik behandling tar det tid för en frisk nagel att växa ut igen – sex till 12 månader. Dina övriga tår är ju besvärsfria, varför det är viktigt få reda på, om du har nagelsvamp eller inte för att undvika eventuell smitta.

Barbro Beck-Friis

Professor i geriatrik, tidigare överläkare vid Motala lasarett.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas