FRÅGA:För många år sedan berättade en arbetskollega om sin mormor som lidit av ledgångsreumatism och hade svårt att gå även med käppar. Extra besvärligt eftersom hon bodde i en liten stuga på skånska landsbygden med stort avstånd till butiker. Ett år fick hon så en granne som började med biodling och hon blev stucken många gånger den första sommaren. Märkligt nog gjorde sticken inte ont och hon var också förvånad över att hon på hösten inte behövde några käppar längre. Hon började fundera på om bisticken påverkat hennes reumatism.
En annan kollega berättade att hennes farmor, som också led av reumatism, på somrarna brukade gå ut i skogen, hitta en myrstack, dra ner sina byxor och sitta där ett tag och sedan inte ha några krämpor under ett par månader. Skrönor – eller finns det något i bi-/myrgift som reducerar atroseffekter?
Olle Furberg
SVAR: Det är en intressant fråga, som Olle Furberg ställer. Att bli stucken av ett bi, en geting eller en myra är inte så trevligt. Alla tre insekterna hör till ordningen Hymenoptera, som är försedda med giftkörtlar i bakkroppens spets, och som utsöndrar en skarp vätska. Inte bara getingar och bin utan också många myror har giftkörtlarna förbundna med en stickande gadd.
De flesta av oss vill helst inte bli stuckna av bin eller getingar. Dels gör det ont och leder till svullnad och värk, dels kan det utlösa livshotande allergiska reaktioner. Inom folkmedicinen finns sedan gammalt en stark ”tro” att bigift skulle vara verksamt mot reumatism. Det saknas dock vetenskaplig evidens eller bevis härför. Till dess forskningen ger besked får vi fortsätta fråga oss: vad är tro och vad är vetande.
Barbro Beck-Friis
Professor i geriatrik, tidigare överläkare vid Motala lasarett.