Stärk höft och balans
Madelein Månsson. Foto: Kristian Pohl
Hälsa | Må bra med Madelein

Stärk höft och balans

Madelein Månsson
Publicerad 2020-11-16

Mitt nya aktivitetsarmband känns lite som att upptäcka en ny värld. Tanken var att armbandet skulle fungera som stegräknare. Min mobil har stegräknare men det är inte alltid jag har med mig den på mina dagliga promenader.
Ganska snart förstod jag att det fanns mycket mer att upptäcka på mitt aktivitetsarmband. Hur sover jag? Min puls? Hur många ”flås”-minuter har jag fått ihop under en vecka? Är jag stressad?
Armbandet är smalt, snyggt och ljusblått.
Jag tycker det är både roligt och inspirerande och kan varmt rekommendera att införskaffa ett aktivitetsarmband.

 

Bild 1 Stå höftbrett med rak rygg. Håll in magen. Lyft armarna utåt sidan och upp en liten bit för att lättare kunna hålla balansen. Eller lägg ena handen på en stolsrygg. Lyft knät rakt upp så att knät pekar framåt. Låret ska helst vara parallellt med golvet.

 

Bild 2.Vrid och för det böjda knät utåt sidan så långt som känns bra. Stanna, räkna långsamt till 5 och för därefter långsamt tillbaka knät till startpositionen. För ned foten. Stå på båda fötterna.
Gör samma sak med ditt andra ben. Gör övningen tre gånger åt varje håll. Förbättrar styrkan, musklerna och rörligheten i höften samtidigt som du stärker din balans.

 

 

Musiktipset

Little something med två superproffs, Sting och Melody Gardot. Oerhört vackert. Passar till en solnedgång, både i din fantasi och IRL (In Real Life).

Dölj faktaruta

 

Den viktiga sömnen

– Du måste läsa Sömngåtan, av sömnforskaren Matthew Walker, den är fantastiskt bra! säger min vän som är läkare vid Karolinska.
Jag laddade ner denna inspirerande, lättlyssnade och lärorika ljudbok. Boken berättar om de senaste 20 årens sömnforskning och varför vi ALLA ska försöka sova sju till åtta timmar varje natt. Vi kan inte sova ikapp nästföljande natt och alla typer av sömnmedel försämrar sömnkvaliteten.
Mitt nya aktivitetsarmband mäter nu också min sömn. På morgonen visar det hur mycket min kropp har »laddats upp« under natten. Har jag sovit tillräckligt? Har kvaliteten på min sömn varit bra? Hur många minuter djupsömn eller REM-sömn har jag haft?
Efter en festkväll med lite för mycket vin blev jag obehagligt uppmärksam på det uppenbara resultatet morgonen därpå då armbandet påvisade en skrämmande dålig nattladdning. Intressant och lärorikt.
Boken berör oss alla. Läs den eller lyssna på den!

Glöm inte knipa!

Du kommer väl ihåg din dagliga bäckenbottenträning? Med vältränad bäckenbottenmuskulatur sover du bättre eftersom du slipper springa på toaletten nattetid.
Du kniper bakifrån och framåt, samtidigt på tre olika ställen. Börja runt ändtarmen, fortsätt att knipa mellan benen och till sist kniper du runt urinröret. Knip hårt och räkna till tio. Slappna av och knip igen. Totalt minst fyra gånger.

 

Madelein Månsson
Publicerad 2020-11-16

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas