Tränar du din balans?
Foto: Kristian Pohl
Hälsa | Träna | Må bra

Tränar du din balans?

Bli ditt bästa jag för din ålder! Träna balans varje dag så att det blir en naturlig rutin resten av ditt liv.

Madelein Månsson
Publicerad 2019-11-06

Det är ganska enkelt att förbättra sin balans. Problemet är att komma ihåg att göra det ofta, helst varje dag. Att hitta lusten att göra det.

Brukar du titta på SVTs nyheter klockan 18 varje dag? Det är ett perfekt tillfälle att träna balansen!
Stå på ett ben och gör en ”stjärna”! Ha en stol i närheten om du vinglar till och behöver lite stöd.
Gör stjärnan en gång åt varje håll innan du sätter dig ner i soffan. Sträva efter att det blir en ny viktig rutin i ditt liv: Nyheter och stjärnan!

Vad gör du åt det?

”Åldersrelaterad ohälsa”. Jag minns första gången jag hörde det uttrycket. Det var för några år sedan och jag överraskades av att det fanns ett speciellt uttryck för alla olika krämpor som förväntas dyka upp helt naturligt med stigande ålder. Ja, det vet alla, men vad gör du åt det?

Ju äldre vi blir desto viktigare blir det att regelbundet träna balansen.

Det finns många bra och enkla övningar du kan göra i din vardag för att bli ditt bästa jag i din ålder och med dina förutsättningar. Ju äldre vi blir desto viktigare blir det att regelbundet träna balansen. God balans i kombination med muskelstyrka och snabb reaktionsförmåga är din bästa försäkring mot fallolyckor. Varje vecka dör i snitt 25 personer på grund av fall-olyckor. Det är tre gånger fler än de som dör i trafiken. De flesta är 65+.

Skapa en rutin

Mitt förslag är en ny rutin varje månad eller efter varje nytt nummer av tidningen Senioren där jag tipsar dig om enkla rörelser du kan göra i din vardag. Börja nu med att träna balans varje dag så att det blir en naturlig rutin resten av ditt liv. Hur lång tid tar det innan ett nytt beteende blivit en vana eller en ny rutin?

Gör vad du kan för att må så bra som möjligt!

Svaret är att det tar olika lång tid för olika personer. Räkna med att det tar minst en månad, men det kan ta upp till två månader beroende på hur svår och ovanlig rutinen är för dig.
Bli ditt bästa jag för din ålder! Gör vad du kan för att må så bra som möjligt!

 

Bild 1.
Lyft upp ett knä och lyft samtidigt upp lätt böjda armar till midjehöjd. Hitta balansen. Slappna av och andas lugnt. Rak rygg. Spänn magmusklerna.

Bild 2.
Luta därefter kroppen åt vänster och sträck ut ditt högra ben åt höger och lyft båda armarna upp över huvudet mot taket och gör ”stjärnan”. Stanna i ”stjärnan” och räkna långsamt till fem innan du går tillbaka till lyft böjt ben och armarna ut åt sidorna. Sänk långsamt benet. Växla ben och gör samma sak åt andra hållet.

 

Musiktipset

Fransk nostalgi. Jag älskar höstens alla färger och dofter. Vad passar bättre så här års än Yves Montands Les feuilles mortes. (Höstlöv som faller). Vilken fantastisk röst den mannen hade!

 

Dölj faktaruta

 

Madelein Månsson
Publicerad 2019-11-06

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas