Hör upp! Dags att skaffa hörapparat?
"Tryck på knappen när du hör ett ljud!” Foto: Getty Images
Hälsa | hörsel

Hör upp! Dags att skaffa hörapparat?

Har du börjat höra dåligt? Klagar dina nära och kära på att du inte hör vad de säger och har teven på för hög volym? Då är det dags att testa din hörsel. Text Maria Gerlofson

Tidningen Senioren
Publicerad 2023-11-06
Marie Olsson.

Nedsatt hörsel är ett av de vanligaste besvären som kommer med åren. Men alltför många struntar i det och skaffar inte hjälpmedel i tid. Ju förr du kollar din hörsel desto bättre.
Du kan börja med att kontakta en vårdcentral. 1177 har även uppgifter om hörselkliniker. Många regioner har syn- och hörselinstruktörer som fritt ger råd om olika hjälpmedel hemma, i telefon och på datorn.
Vill du börja hemma finns det tester online där du kan få en första bild av din hörsel. På en hörselklinik görs en utförligare bedömning med hörseltest, diagnostik och rehabiliteringsplan.
– När du kommer till oss börjar vi med att mäta din hörsel. Du får berätta hur, var och när du hör mer eller mindre bra, säger Marie Olsson, legitimerad audionom på Audika i Norrtälje.

Att välja ut en hörapparat är bara en del av en hörselrehabilitering. Du behöver vänja hjärnan vid att höra och det kan ta 3 – 6 månader att bli van. Du behöver hitta rätt inställningar och vänja dig vid alla ljud. Att höra fåglar, vinden, syrsor och barnbarnets prat kan bli en chock.
– Hjärnan blir trött och behöver tid. Eftersom ljudbilden blir annorlunda behövs tillvänjning.
För en del blir det också en sorg över allt de missat. De inser att de saknat musik och naturens ljud och att ett större utbyte och bättre relationer hade varit möjligt tidigare.
För att kunna välja rätt hörapparat är det mycket att ta reda på. Ingen passar alla. Det handlar förstås om vilket hörfel just du har och i vilka situationer du har svårt att höra. Idag finns mängder av ny teknik i hörapparaten. Du kan använda hörapparaten som hörlurar och koppla till din mobil eller dator. På så sätt kan du lyssna på musik, ljudböcker och prata i telefon.
– Tekniken har gått framåt enormt och det finns idag stora variationer i hur avancerad teknik som finns i hörapparaterna. Men i slutändan är syftet med en hörapparat att samtal och kommunikation ska fungera.

Du behöver även välja om du ska ha en apparat som är bakom örat eller i örat. I dag är de flesta extremt små och syns knappt alls. Sedan ska du avgöra om du vill ha en hörapparat med eller en utan batteri som du i stället laddar.
– Här behöver vi titta på finmotoriken och hur handen fungerar. Olika apparater kräver olika typer av skötsel.
Marie Olsson hjälper också sina kunder med samtalsmetodik. Som att inte sätta dig mitt i rummet utan ha en vägg bakom som gör att ljudet stannar, eller att den du pratar med inte sitter vid ett fönster så du inte ser munnen i motljus.
– En hörselrehabilitering är mycket mer än att få hörhjälpmedel. Uppföljningen är viktig, säger Marie Olsson.

Många har en förlegad syn på hörselnedsättning. De minns kanske sina föräldrars stora och ofta struliga hörapparater. Det är inte heller alltid hörsel diskuteras på vårdcentralen.
– Det är en stor utmaning att gå och testa hörseln för många. Men det är viktigt att göra, säger Beatrix Erixon på Eartech, en av få hörselmottagningar som jobbar oberoende från hörapparatstillverkare.
Att höra bättre bidrar både till bättre hälsa och livskvalitet.
– Det finns flera studier som visar att demens fördröjs om du hör bra. Det finns en koppling mellan hörsel och minnet.

Tidningen Senioren
Publicerad 2023-11-06

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas