Hur hittar jag bästa hörapparaten?
Hörapparater, så små är de!
Hälsa | hörsel

Hur hittar jag bästa hörapparaten?

Ingen apparat är ”bäst” eftersom vår hörsel är individuell. Det som spelar störst roll är att audionomen ställer in hörapparaten efter just din hörsel och ditt öra. Text Maria Gerlofson

Tidningen Senioren
Publicerad 2023-11-06

Ha telespole. Gillar du att gå på föreläsningar, teater och bio? Då kan du be om hörapparater med telespole så kan du få ljudet direkt till hörapparaterna via den trådlösa hörslingan som ofta finns i publika lokaler.

Telefonsamtal i hörapparaten. Du kan lyssna på ljudböcker, poddar och telefonsamtal trådlöst från smartphone eller surfplatta direkt i hörapparaterna. Sådana hörapparater finns i alla regioners sortiment, men fungerar inte med alla mobiler.

Laddningsbara hörapparater eller batterier? Laddningsbara hörapparater kan vara smidigt, men blir det längre strömavbrott eller om du har streamat till hörapparaterna i flera timmar kanske en laddning inte räcker hela dagen. En del regioner tar ut extra avgift för laddningsbara hörapparater.

Trådlösa tillbehör. Det finns smarta tillbehör som gör att ljudet skickas trådlöst direkt till hörapparaterna. På så sätt kan du till exempel höra tv och radio bättre. Det finns också tillbehör med trådlösa mikrofoner som gör det lättare att hänga med på till exempel föreningsmöten.

Alla regioner erbjuder bra hörapparater. Det finns mycket reklam för ”fantastiska” nya modeller för tiotusentals kronor. Men alla regioner har upphandlade sortiment av bra, moderna hörapparater. Du behöver inte betala hörapparaten ur egen ficka. 

Fördelar med hörapparat

  • Du uppfattar tal och ljud tydligare
  • Du får bättre kommunikation med andra
  • Du slipper be andra upprepa sig
  • Du kan prata i telefon, lyssna på radio och ljudböcker eller titta på tv med mindre ansträngning
  • Du blir mindre trött och riskerar inte huvudvärk
  • Du kan ha ett bättre socialt liv
  • Du förebygger demens

Långa väntetider!
Just nu är det extremt långa väntetider för ett första besök hos en audionom. Upp till ett års väntetid rapporteras från flera håll i landet.
Så boka nu!

Här kan du testa din hörsel digitalt!

Dölj faktaruta

Så många hör dåligt

  • Över 1,5 miljoner människor i Sverige har en påtaglig hörselnedsättning. Det motsvarar en av fem vuxna.
  • Ungefär 800 000 – drygt hälften av alla hörselskadade – är över 65 år. Andelen ökar med stigande ålder; mer än var tredje person i åldern 65–74 år har nedsatt hörsel och ungefär varannan person över 75 år.
  • Trots att hörselnedsättning är mycket vanligt bland äldre var det relativt få i en studie som gjorts som uppgav att de använder hörapparat. Bland 70-åriga deltagare var det cirka tio procent, bland 85-åriga deltagare cirka 30 procent och bland 90–95-åriga deltagare ungefär 50 procent, alltså endast hälften eller ännu färre av dem som konstaterats ha nedsatt hörsel.
    Källa: H70-studien vid Göteborgs universitet och HRF

Dölj faktaruta
Tidningen Senioren
Publicerad 2023-11-06

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas