Koll på trycket
Att röra på sig, äta sunt och försöka må bra är A och O även för blodtrycket. Foto: Getty Images
Hälsa | blodtrycket

Koll på trycket

En av våra vanligaste folksjukdomar är högt blodtryck. En lömsk sjukdom eftersom den sällan ger symptom. Men det går att påverka sitt blodtryck och på så sätt få ett friskare och längre liv. Specialistläkaren Martin Carlsson förklarar hur.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2022-08-30

Drygt två miljoner vuxna i Sverige behandlas med blodtryckssänkande medicin och så många som hälften av alla 60-åringar har högt blodtryck. Minst. Eftersom var åttonde vuxen är drabbad utan att veta om det.
– Det är det som är det lömska med sjukdomen. Yrsel, huvudvärk och trötthet är vanliga symtom. Men ofta har man inga symptom alls och kan gå omkring med högt blodtryck utan att ens veta om det. Av den anledningen kallas sjukdomen ibland för ”the silent killer”, säger Martin Carlsson, som är specialistläkare inom endokrinologi och internmedicin.

Han har behandlat patienter för högt blodtryck i trettio år och tycker att man ska kontrollera sitt blodtryck regelbundet. Inte minst när man börjar bli äldre.
– Vi har ju inte screening av blodtryck i Sverige som man har i vissa andra länder, vilket jag tycker är synd. Men jag rekommenderar alla att regelbundet kontrollera hur man ligger till. Har man inga som helst symptom och det visar sig att blodtrycket är bra räcker det att man kollar någon gång per år. Men när man är lite äldre tycker jag att man ska kolla det oftare.
Blodtrycket brukar vanligtvis alltid tas i samband med läkarbesök, oavsett vad det gäller. En nackdel med det är att det ofta kan vara högre än vanligt då eftersom man kanske är lite uppstressad över att vara hos doktorn, menar Martin Carlsson.

– Det finns ju andra sätt också, man kan gå in på ett apotek och få sitt blodtryck mätt till exempel. Men det allra bästa om man vill ha ett säkert resultat är att mäta i hemmiljö. Man kan köpa en blodtrycksmätare. Det är det bästa om man vill ha kontroll över sitt tryck över en längre tid. För det är med blodtrycket precis som med pulsen, att det går upp och ned beroende på stress, mat och andra faktorer.

Läs också: Livsstilsprofessorns råd

För fem år sedan startade Martin Carlsson den digitala tjänsten Blodtrycksdoktorn som hjälper människor att hålla koll på sitt blodtryck via en app i telefonen och en blodtrycksmätare.
– Det ger människor trygghet att själva kunna ha koll, säger han.

Martin Carlsson.

Att blodtrycket stiger när man är ute och går en promenad är inget konstigt. Det är när det ligger på en konstant hög nivå som det blir farligt och sliter på blodkärlen. Man skiljer på primär och sekundär hypertoni. Den sekundära har en bakomliggande orsak, det kan exempelvis vara något med njurarna eller en tumör som gör att hormon bildas.
Det preventiva är viktigt och det är här man kan göra skillnad, menar Martin Carlsson.
– Att förebygga högt blodtryck är viktigt och små förändringar i livsstilen kan ha större påverkan än man tror. För de flesta är högt blodtryck en effekt både av vår miljö och gener, precis som andra folksjukdomar.

Det finns många bra läkemedel mot högt blodtryck

Övervikt är en riskfaktor, att komma igång och röra på sig kan redan det ha stor effekt. Salt är också något som kan orsaka högt blodtryck.
– För länge sedan var salt en bristvara. Det var som guld, väldigt värdefullt. Det är en bra smakförstärkare och evolutionärt har det varit viktigt för oss med saltet. Men med tiden har vi börjat få i oss för mycket av det. Natriumet saltet innehåller är inte gynnsamt för blodtrycket. Byter man ut det vanliga saltet mot kaliumsalt som Seltin, innehåller det mindre natrium och mer kalium, vilket är bättre. Kalium sänker blodtrycket, till skillnad från natrium. Men det finns samtidigt äldre som drabbas av för låg natriumnivå. Blir det varmt behöver vi få i oss salt. Det handlar om att hålla en bra balans.
Men för de allra flesta är risken stor att man får i sig för mycket salt, menar Martin Carlsson. Restaurangmat och prefabricerad mat innehåller generellt höga saltnivåer.

– Hemlagat är bättre, då har man själv koll på hur mycket salt det är i maten. Är man en sån som gillar mycket salt på maten och dessutom är svag för saltlakrits kan man behöva vara lite mer försiktig.

Eftersom det kan vara lurigt att upptäcka att man har ett för högt blodtryck är det många som vänjer sig vid att ha det utan att märka det.
– Det händer ofta att personer som gått med högt blodtryck utan att veta om det märker att de mår mycket bättre med medicinen. Det finns många bra läkemedel mot högt blodtryck, skulle man få biverkningar kan man bara byta och hitta någon sort som passar en bättre.

Att miljön och vår livsstil har ett finger med i spelet när det gäller blodtrycket är tydligt. Inte minst på grund av att man tydligt sett skillnader mellan människor som fortfarande lever på ett ursprungligt sätt, med närodlad mat och inte så mycket industriell påverkan.
– Bland ursprungsbefolkningar stiger inte blodtrycket när de blir äldre. De har samma blodtryck när de är åttio som när de var tjugo och stroke och hjärtinfarkt är okänt för dem. Fettmassan hos dem var konstant, men de tappade muskelmassa i takt med att de åldrades precis som vi, säger Martin Carlsson.

Vad är ett bra blodtryck?

Gränsen för högt blodtryck går vid 140/90 mmHg om man mäter på sjukhus. Mäter man hemma går gränsen vid 135/85. En optimal nivå, där risken för hjärt-kärlsjukdomar minskar, är 120/70 mmHg.

Läs mer om hur du själv kan ta kontroll över ditt blodtryck i Martin Carlssons nya bok Sänk trycket (Polaris fakta)

Dölj faktaruta

Högt blodtryck, eller hypertoni som det också heter, anses vara världens vanligaste behandlingsbara sjukdom. Runt om i världen beräknas så många som 1,3 miljarder människor vara drabbade och här i Sverige beror runt 20 procent av alla dödsfall på högt blodtryck. När blodtrycket är högt ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar som stroke och hjärtinfarkt och även risken för hjärtsvikt, njursjukdom, demens och försämrad blodcirkulation.

Dölj faktaruta

Tips mot högt blodtryck

Kosten
DASH-kost (Dietary Approach to Stop Hypertension) är en kost som grundar sig på amerikansk forskning framtagen av American Heart Association i syfte att sänka blodtrycket.

I korthet består den av
* Alla slags grönsaker
* Frukt och bär
* Magra mejeriprodukter (lättmjölk, kvarg, mager ost)
* Magra proteinkällor (skinnfri kyckling, kalkon, fisk)
* Bra fetter som olivolja, rapsolja, nötter

Undvik
* Fet mat
* Salt och raffinerat socker
* Rött kött

Dölj faktaruta
Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2022-08-30

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas