Mindre inflammation hos seniorer som rör sig
Nyheter | Hälsa
Foto: Colourbox

Mindre inflammation hos seniorer som rör sig

Vi vet alla att motion är bra. Nu har två forskare i Örebro hittat samband med daglig fysisk aktivitet och minskad inflammation hos seniorer.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2018-04-03

– Att röra på sig, även om du inte svettas eller blir andfådd, kan sänka graden av inflammation, säger Andreas Nilsson och Fawzi Kadi. De är forskare vid Örebro universitet och tillsammans med doktoranden Oscar Bergens har de undersökt hur motion påverkar så kallad åldersinflammation.

En halvtimme om dagen

Många seniorer har en låggradig inflammation i blodomloppet, vilket bland annat kan bidra till minskad muskelmassa. Forskningen visar att daglig motion minskar inflammationen.
Störst effekt har dagliga aktiviteter med högre intensitet, som till exempel en rask promenad i 30 minuter. Men det viktiga är att man ersätter stillasittande med aktivitet.

– Resultaten öppnar upp för att även lågintensiv fysisk aktivitet kan ha en positiv effekt. Samtidigt behövs dagliga aktiviteter i lite raskare tempo för att få störst effekter på grad av inflammation, säger Andreas Nilsson.

Undersökningen

Forskarna vid Örebro Universitet tog reda på hur mycket en grupp seniorer rörde på sig respektive satt stilla under en genomsnittlig dag. Därefter undersökte de vad som hände med inflammationsnivåerna om 30 minuter av stillasittande ersattes med lika lång tid där deltagarna var fysiskt aktiva med olika intensitet.

Dölj faktaruta

Tre markörer

Forskarna har tittat på tre markörer – CRP-C och Fibrinogen, som i för hög nivå orsakar inflammation i kroppen och en, adiponektin, som motverkar inflammation. Nivån av adiponektin påverkades inte alls av motionen. Fibrinogen påverkades av såväl lättare som mer intensiv aktivitet, medan CRP-C, påverkades enbart av den hårdare fysiska träningen, som en halvtimmes rask promenad om dagen.

Även blodsocker, blodfett och blodtryck påverkas positivt av motion.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2018-04-03
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas