Orientera för livet
Sjön. Foto Joi Grinde
Hälsa | Vård | Friskvård

Orientera för livet

Peo Bengtsson var 15 år när han upptäckte orienteringen. Idag är han 85 och springer fortfarande. "Orientering är en perfekt aktivitet för seniorer."

Tidningen Senioren
Publicerad 2019-05-23

En förkärlek till kartor i kombination med en stor portion tävlingsinstinkt. Det blev startskottet för Peo Bengtssons makalösa orienteringskarriär.
– Vi hade kårmästerskap i scouterna där vi fick tävla i orientering. Jag vann, och sedan var jag fast, säger Peo.
Då hade han redan läst om sporten i Rekordmagasinet och blivit rejält nyfiken.

112 länder

70 år senare finns den där nyfikenheten kvar. Han har sprungit genom 112 länder. Startat O-ringen. Har lärt känna tusentals människor över hela världen. Att sluta orientera finns helt enkelt inte på kartan.
– Orientering är en väldigt bra aktivitet när man kommit upp lite i åren. Vi är många som är aktiva, säger Peo.

Träffade en flicka

Han har precis kommit tillbaka från den årliga orienteringsresa han för 52:a året i rad arrangerat till olika länder. Den här gången var det Finlands, Estlands, Lettlands, Vit-Rysslands och Litauens tur, och en 85 personer stark grupp som ville vinna över vitryssarna.

De som åker med är ungefär i min ålder. Men vi har även några yngre.

– De som åker med är ungefär i min ålder. Men vi har även några yngre, den yngsta är runt 20, säger Peo.
För Peo har hela livet kretsat kring orienteringen. Han blev yrkesmilitär när det var dags att kliva ut i vuxenlivet och som militär idrottslärare fick han möjlighet att ibland orientera även på arbetstid. Det dröjde visserligen ett tag att komma dit. Eftersom orienteringen tog så mycket tid från skolan fick han göra ett par extra år i skolbänken, berättar han med ett självironiskt stråk i rösten.
– 1960 träffade jag en orienteringsflicka från Stockholm och vi fick två barn, som också de började orientera, berättar Peo.

Faktaruta

Åtta anledningar att orientera

  • Vi mår alla bra av att testa nya saker.
  • Orientering utövas ute i naturen, som är bra för hälsan.
  • När man orienterar får hjärnan kluriga uppgifter att lösa: Du ska ta dig från en plats till en annan på kortast möjliga tid.
  • Du rör dig och får motion. Generellt sett behöver vi svenskar röra oss mer än vad vi gör idag.
  • Du får frisk luft.
  • Du får dagsljus.
  • Du träffar nya människor.
  • Sannolikheten är stor att det blir ett nytt intresse. Glädje och passion ger en känsla av sammanhang och minskar risken för depression.

Skogsbada!
Att vistas i naturen sänker blodtrycket och reducerar halterna av stresshormoner i kroppen. Vi blir piggare och mer harmoniska, helt enkelt.
Den friska luften som vi andas in i naturen stärker också immunförsvaret och en tur i skogen ökar förmågan att fokusera.
Det finns till och med en term för att vistas ute i skogen i terapeutiskt syfte: Skogsbad, på japanska shinrin-yoku.
Källa Naturvårdsverket,
Modern Psykologi

Läs mer!
www.oru.se/nyheter/nyhetsarkiv/nyhetsarkiv-2015/orienterare-bra-modell-for-ett-halsosamt-liv/
www.orientering.se/prova-orientering/

Hitta aktiva nära dig
Det finns orienteringsklubbar över hela Sverige. Gå in på Svenska orienteringsförbundets hemsida för att få information om var närmaste orienteringsklubb finns, och vilka aktiviteter för pensionärer som finns där.
www.orientering.se

Dölj faktaruta

Håller igång hjärnan

Idag orienterar även barnbarnen medan Peo tävlar i veteranklassen Herrar 85, där han är bland de yngsta.
Så, vad är det som gör att just orientering är en så bra aktivitet för äldre?
– Det håller igång hjärnan. Du måste fatta snabba beslut och du måste hela tiden hålla reda på var du är, vart du är på väg och var ditt mål är, säger Peo.

Klubbar i hela landet

Orienteringskartor finns det gott om, och över hela Sverige finns det orienteringsklubbar. De flesta klubbarna har dessutom en lång rad aktiva seniorer och det, i kombination med att det regelbundet arrangeras öppet hus för nybörjare, gör att det bara är att sätta igång. Faktum är att det enda som krävs är ett par bekväma skor. Ett telefonsamtal till närmaste klubb och första steget är taget.

Jag vågar lova att nybörjare tas emot med öppna armar.

– Orientering är dessutom en väldigt social sport. Det finns en stark gemenskap i orienteringskretsar, och jag vågar lova att nybörjare tas emot med öppna armar. Även om man passerat pensionsåldern för länge sedan, försäkrar Peo.
Men om man inte är en vinnarskalle då?
– Det spelar ingen roll! Man måste inte ta tid, det går att orientera ändå. Huvudsaken är att man får med sig sina stämplar i mål.

Peo. Foto Joi Grinde

En social aktivitet

Det normala är naturligtvis att man orienterar springande och på egen hand, det vet vi ju alla. Men, så länge det inte är tävling är det fullt möjligt att utöva sporten i lite lugnare takt och i grupp.
Man bestämmer själv. Oavsett vilket är orientering en social aktivitet, där det finns stora möjligheter att träffas både före och efteråt för en strategidiskussion över en fika.

Frisk luft och passion

Förutom att hjärnan hålls igång, kroppen får den motion som den så väl behöver och man får frisk luft, tillförs en rejäl dos glädje och passion. Något som är väl så viktigt för välmåendet.
När Örebro universitet för några år sedan gjorde en studie på en grupp veteranorienterare visade det sig att orienterande pensionärer både mår bättre och åldras hälsosammare än icke-orienterare.

Orientering är ett sätt att hålla sig ung.

Bara att dyka upp

Orienterare hade inte bara vässat sin kognitiva förmåga och sin kondition. De hade inte heller några som helst problem med depression, något som med största sannolikhet har att göra med just glädje, passion och gemenskap: Att hitta ett meningsfullt sammanhang.
– Orientering är ett sätt att hålla sig ung. Eftersom vi pensionärer är lediga dagtid, finns det många klubbar som håller öppet på dagarna och det är egentligen bara att dyka upp, säger Peo.

Startade O-ringen

Sedan Peo började orientera 1949 har han varit med och fört idrotten framåt. Han och hans orienteringsälskande vänner ville öka intresset för sporten och bestämde sig därför för att starta en flerdagarstävling.
– Tillsammans med min kompis Sivar Nordström arrangerade jag en tävling som vi kallade O-Ringen, berättar Peo.

Lockade 20 000

Första tävlingen gick över förväntan. 156 deltagare från hela Sverige dök upp på den sex dagar långa tävlingen. Det kändes bra, som ett kvitto på att Peo och Sivar var på rätt spår.
– Nästa år kom 700 tävlande. I år var vi 20 000 som tävlade, skrattar Peo.

Två klasser

Själv dras han fortfarande med sin vinnarskalle. Eftersom han fortfarande är aktiv i tävlingssammanhang väljer han därför att tävla i två klasser: Dels Herrar 85 vid världs- och Sverigemästerskap, dels i klassen under, Herrar 80 vid andra lite mindre tävlingar.
– Där finns det fler att tävla mot och det är ju faktiskt roligare ju fler man slår, konstaterar Peo.

Det är många som börjar orientera på äldre dar.

Testa!

För den som aldrig tidigare orienterat, och som tänker att man väl inte kan prova något nytt när man passerat pensionsåldern har Peo bara ett råd:
– Testa! Det är många som börjar orientera på äldre dar. Eftersom det är en individuell sport behöver man inte känna sig generad över att man inte är duktig från början. Här finns plats för alla.

Text: Anna-Maria Stawreberg
Foto: Joi Grinde

Tidningen Senioren
Publicerad 2019-05-23
senioren-nr-4
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 4 / 2019. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas