Äldreboendet där man vågar prata om sex
Relationer | samlevnad

Äldreboendet där man vågar prata om sex

Efter några uppmärksammade incidenter drog äldreboendet Lindgården i Skåne igång ett projekt som ska hjälpa de äldre med deras sexliv. Det har blivit mycket uppskattat. ”Det är viktigt att leva fullt ut även om man flyttat in på ett äldreboende”, säger verksamhetschefen Liselotte Nilsson Klang till Expressen.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-01-30

Det var Dagens Nyheter som först berättade om projektet som fler medier har rapporterat om. Bland annat SVT. Nu kan flera äldreboenden komma att ta efter.

Det var efter några incidenter på boendet som Liselotte Nilsson Klang drog igång projektet.

Bland annat hade en man onanerat i offentliga utrymmen, ett par ville boka en hotellnatt för att kunna ha sex utan att bli avbrutna av personal och en boende fick inte längre tillgång till sin potensmedicin när han flyttade till boendet eftersom läkaren antog att mannen inte skulle ha sex mer.

– De här olika händelserna gav mig en tankeställare: Varför har vi inom äldreomsorgen så svårt att hantera och prata om äldres sexualitet? säger Liselotte Nilsson Klang till Dagens Nyheter.

Pratades sällan om det

Hon satte ihop en arbetsgrupp och startade projektet kring äldres sexuella hälsa. Men till en början var delar av personalen skeptiska.

– Åh nej, när vi fick höra om idén så var vi rörande överens om att ’det där får Liselott hålla i om hon vill det’, säger undersköterskan Dorte Rasmussen, till Dagens Nyheter.

Att dementa kunde bli förälskade i personal eller utagerade sexuellt på ett problematiskt sätt kunde diskuteras men äldres sexualitet som något positivt pratades det mer sällan om.

Föreläsare från RFSU

– Jag vill att det ska kännas naturligt att prata om sex med de boende. Om det finns något de behöver hjälp med eller undrar, så ska vi kunna svara upp, säger Liselotte Nilsson Klang.

I mars förra året drog projektet igång med en föreläsningsdag när en sexolog från RFSU kom till boendet och pratade om äldres sexualitet. Då fick även medarbetarna ta upp saker som de var oroliga för. Bland annat för att kränka de boendes integritet.

Föreläsningsdagen var lyckad och blev startskottet där flera idéer togs upp för hur man skulle gå vidare.

Informeras vid inflyttning

Numera informeras alla nyinflyttade vid ett välkomstsamtal att det finns ett projekt för sexuell hälsa på boendet.

– Det är inte så att vi tränger oss på. Men vi öppnar upp för samtal och frågar om vi kan stötta på något sätt, säger Liselotte Nilsson Klang till Expressen.

Personalen har även infört ”stör ej-skyltar” som de boende kan hänga på sina dörrhandtag och det finns även en väska som kallas ”lustkorgen” som är full med sexleksaker.

Personalen kan beställa

De är inte tänkta att användas utan ska fungera som inspiration. Är någon intresserad så hjälper personalen till att beställa. Något som också har hänt, enligt Liselotte Nilsson Klang.

– Min uppfattning har hela tiden varit att sexuell hälsa är en del av den allmänna hälsan. Och livet ska levas fullt ut tills man går bort. Därför är det viktigt att vi finns här för kunderna. På samma sätt som att vi hjälper dem med andra intima behov så måste vi kunna vara där kring sex, säger hon till Expressen och förtydligar att de givetvis inte hjälper till med sexuella handlingar.

– Men behöver en rullstolsburen boende hjälp att lägga sig bredvid sin partner kan vi finnas där som stöd, säger Liselotte Nilsson Klang som ett exempel.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-01-30

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas