Får man ta hunden med sig in i himlen?
När man förlorar sitt husdjur blir det så oändligt tomt. All värme, all villkorslös kärlek – borta i ett nafs... Foto: Getty Images
Relationer | sorg

Får man ta hunden med sig in i himlen?

Alla som någon gång förlorat ett älskat husdjur vet hur ont det gör. Och hur svårt det ibland kan vara att få förståelse från omgivningen. Just därför startade Jenny Husberger och Susanna Lindelöw djurfrid.se. En mötesplats på nätet där man kan få både råd och tröst.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2023-12-04

Jenny Husberger och Susanna Lindelöw är vänner sedan länge och de älskar båda djur. Båda har också gått igenom det oerhört sorgliga och ibland traumatiska att förlora ett älskat husdjur.
– Eftersom våra djur har blivit som våra familjemedlemmar tycker vi att man också skulle behöva lite mer guidning och hjälp när man förlorar dem, säger Jenny. När man förlorar en människa finns stöttning både socialt och praktiskt. Men när man förlorar ett djur finns ingenting.
Tanken slog rot i dem att starta en mötesplats för andra som går igenom samma sak. Djurfrid.se heter webbsidan som lanserades i mars i år. Här samlar de viktiga fakta med hjälp av experter. Svåra saker som hur en avlivning går till, vad man får göra med askan och vilka valmöjligheter som finns. Men också råd och hjälp kring sorgebearbetning och möjlighet att komma i kontakt med andra i samma situation.

– Fakta och information är en viktig del av hemsidan, säger Jenny Husberger, men Community-delen där man kan chatta med andra är minst lika viktig. Här publicerar vi berättelser ur verkligheten och det finns även en minnessida där man kan ladda upp en fin minnesannons över sitt saknade husdjur.
”Jag kan höra henne, se henne framför mig. Att hon inte är här, att hon är död, är så obeskrivligt konstigt. Jag saknar henne varje dag.”
Så skriver en kvinna som mist sin hund. Här finns många personliga berättelser att ta del av, om människor som vill dela med sig av den känslostorm man hamnar i när man mister sitt husdjur. Även om varje berättelse och också varje sorg är högst personlig, kan man få stöd bara av att veta att det finns andra som går igenom något liknande man själv gör.
– Ett husdjur ger ju så mycket, inte bara känslomässigt, säger Jenny. Det blir ju också en speciell sorts tillvaro när man har ett djur att ta hand om, med rutiner och fysisk närhet. Allt det försvinner i ett slag när djuret går bort.
Hennes främsta råd är att man ska berätta för omgivningen vad man går igenom och inte försöka stå stark och ha en fasad utåt.
– Först då kan man få stöd och hjälp. Man måste våga visa att man är i sorg för att andra ska förstå.

Läs också: Hej då, Mimmi

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2023-12-04

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas