Här finns vänner att hitta
Vänner kan man aldrig få för många av! Maj Mohrin, Inga Magnusson och Margareta Dahlqvist har lärt känna varandra via Mötesglädje. Här ses de i Botaniska trädgården i Västerås, där de alla bor. Foto: Antti Koronen
Relationer | mötesglädje

Här finns vänner att hitta

Maj Mohrin från Västerås ingick i testgruppen av SPF Seniorernas app Mötesglädje. Nu, några månader senare, har hon fått flera nya vänner hon chattar med varje dag och andra hon träffar ”på riktigt”. ”Det finns många möjligheter med den här appen – och jag tänker prova dem alla!” Läs mer nedan där vi även visar hur du gör.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2023-10-06

Hon säger sig alltid ha varit av den nyfikna sorten. Så när Maj såg att SPF Seniorerna sökte personer som ville vara med och prova en ny app där man skulle kunna chatta med andra och hitta tips på saker att göra var hon inte sen med att anmäla sitt intresse.
– Jag har alltid tyckt att det är roligt med nya saker och när det händer något.
Ganska omgående fick hon via appen kontakt med flera som bodde i hennes egen stad, Västerås.
– Vi var ute och fikade och gick promenader. Det var väldigt trevligt. Sedan när appen invigdes och blev tillgänglig för alla den 4 maj blev det fler som anslöt. Då fick jag kontakt med människor runt om i hela landet som jag chattar med regelbundet. Man kan chatta antingen privat eller i grupp. Jag har några som jag chattar med privat varje dag som jag kan prata om allt möjligt med. De kallar jag mina ”chattkompisar”. Sedan brukar jag ge mig in i diskussioner och annat i den allmänna chatten också.

Inte minst tycker Maj att det är nyttigt för både sinnet och hjärnan att ha kontakt med andra. I den allmänna chatten kan det uppstå diverse diskussioner om olika ämnen och det händer faktiskt att hon sätter sig och läser på lite för att kunna vara med och diskutera på ett bättre sätt.
– På så sätt blir det en utmaning och det är väldigt skoj. Man lär sig mycket bara av att prata med andra.
För det mesta brukar Maj chatta en stund på morgonen, ofta då med dem som blivit hennes nya vänner och som hon chattar privat med.
– Då blir det mer vanligt prat som ”Hur mår du idag?” och om vad man ska göra. Det är trevligt och gör att man kommer i gång på ett bra sätt. Som idag, jag började med att chatta en stund och nu skiner solen. Då ska jag ut på promenad och sen ikväll ska jag gå och lyssna på Babben som är här i stan, det är utomhus och helt gratis. Det är sådant man också kan tipsa andra om i Mötesglädje-appen, vilka event som är på gång.

Det kan också hända att det uppstår roliga spontan-möten tack vare Mötesglädje. Det fick Maj erfara när hon skulle göra en utflykt och ta båten till Strängnäs.
– Jag skrev det i den allmänna chatten och när jag klev i land i Strängnäs stod det en kvinna där som kom fram och undrade om det möjligen var jag som var Maj? Hon hade sett i appen att jag var på väg hit och ville bara komma ner och hälsa mig välkommen! Fantastiskt roligt, jag kände mig verkligen välkommen!

Så här gör du!

Börja med att ladda ner appen. Gå in på AppStore (om du har iPhone) eller Google Play Butik (om du har Android) och sök efter Mötesglädje. En blå logga, se bild överst.
Skapa ett konto genom att följa instruktionerna i appen. Fyll i för- och efternamn, region och mobilnummer. Om man vill kan man ladda upp ett foto som Profilbild.
Sedan är det bara att börja använda appen! På startsidan finns fyra olika rutor: Samtala, Chatta, Se events och Hitta information. Klicka på någon av rutorna beroende på vad du vill göra.
Samtala – här kommer det upp en knapp som heter ”Sök samtal”, trycker du på den kopplas du ihop med någon som också vill prata just då.
Chatt – här kan du välja mellan Gruppchatt och Privat chatt, beroende på om du vill chatta med en viss person eller gå in i en grupp med andra.
Event – här kommer olika event upp, saker som händer runt om i landet med all praktisk information som behövs kring det. Det är både fysiska och digitala events.
Hitta information – här finns kontaktuppgifter till seniororganisationer, Vårdguiden, Anhöriglinjen, Jourhavande medmänniska, Seniorval, mm.

Dölj faktaruta

Eftersom hon gillar att läsa och vet att många andra också gör det har Maj startat ett ”bokprat”. Första gången blev de fyra deltagare, andra gången var de sju. Men då blev det å andra sidan lite tekniskt strul och svårt att genomföra på grund av det. Men Maj är inte den som ger sig i första taget.
– Det var lite mer komplicerat än vanlig chatt för jag ville att man skulle kunna se varandra. Då kan man göra så att man gör det via Teams, men lägger länken i Mötesglädje-appen. Jag fick hjälp på biblioteket första gången, egentligen är det inte svårt. Sedan bjuder man in andra och de kan bara klicka på länken så blir man uppkopplad och ser varandra.

Hon tror och hoppas att de kommer att bli fler och fler i bokpratet så småningom eftersom det finns ett stort intresse för böcker och läsning. Och Maj har redan fler idéer på gång.
– Jag är lite inne på att prova att lägga in som ett event i appen att man möts fysiskt på ett visst ställe, kanske ett kafé i Västerås, och så får man se hur många som dyker upp.
Möjligheterna är om inte oändliga så i alla fall många och Maj tänker prova sig fram. Nu vet hon att det finns många trevliga människor därute. Sträcker man ut en hand finns de där.

– Sedan är det väl ändå så att det appen är allra bäst på är det här med att man kan chatta eller prata i telefon med andra. Det är ju så bra. Inte minst för dem som inte kommer ut. Då kan man bara trycka på luren i appen och vänta på att någon ringer upp. Jag tycker att det är viktigt att föreningarna runt om
i landet nu informerar sina medlemmar om att den här appen finns och kanske ordnar informationsmöten eller studiecirklar för att alla ska kunna få chansen att prova.
Just det där sista tycker Maj är det bästa rådet till andra: Våga prova!

Pratsugen efter middagen? Chatta!

Hej Doris Vesterlund, projektledare för Mötesglädje. I skrivande stund är det 4 276 personer som hittat Mötesglädje-appen.
Vad har du fått för respons på appen?
– Det verkar löpa på riktigt bra. Det som gått allra bäst under sommaren är chatten. Där är det många som är aktiva. Samtalsdelen har också kommit i gång men inte i lika hög grad. För att öka sina chanser att hitta någon att prata med där skulle jag råda att man provar tidig kväll, efter middagen men före tv-tittandet. Då är det många som sätter sig en stund med telefonen.
Finns det något i appen ni vill fortsätta att utveckla?
– Vi håller på att utveckla vissa delar som till exempel svarsfunktionen i chatten. Där vill vi att det ska bli lite enklare och tydligare. Vi har helt enkelt tagit hänsyn till synpunkter som kommit in. Till syvende och sist är det ju användarna som märker om det är något som behöver förbättras så vi lyssnar förstås på dem. Vi vill ha en användarvänlig app som många kan ha glädje av.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2023-10-06

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas