Mötesglädje - så heter en ny app som lanseras av SPF Seniorerna i maj. Projektet är finansierat av Allmänna Arvsfonden och har som syfte att motverka ofrivillig ensamhet och bryta isolering bland seniorer.
– Om vi äldre nu ska lära oss att bli digitala så ska det väl vara på något kul sätt! säger Eréne Svensson som ingår i en grupp som fått testa den nya appen Mötesglädje.
Det hela började faktiskt med att Eréne läste en artikel i en lokal tidning i Växjö där det berättades om en man vid namn Björn Rutholm som gjort en app för yngre där de kunde komma i kontakt med varandra och hitta roliga saker som var på gång.
– Varför inte vi? tänkte jag, berättar Eréne Svensson. Det lät ju roligt. Att lära sig att bli lite mer digital kan inte bara handla om att gå på kurs och sitta och nöta in olika funktioner. Det här är kul och då lär man sig automatiskt.
Eréne sökte upp SPF Seniorernas distriktsordförande i Kronoberg, Jan Johansson, och berättade för honom om vad hon just läst. Han tyckte också att det lät intressant. Så de tog kontakt med Björn Rutholm och så småningom också med SPF Seniorernas generalsekreterare Peter Sikström.
Sedan sattes allt i gång. En ansökan till Allmänna Arvsfonden gjordes och Doris Vesterlund blev projektledare.
– Det var lite väntan först men direkt vår ansökan blev beviljad drog vi i gång. Vi visste vart vi ville, men inte exakt hur vi skulle nå dit, berättar Doris Vesterlund. Det har känts lite som att bryta ny mark.
Syftet med hela projektet är att motverka ofrivillig ensamhet. Målet var att ta fram appen som ett redskap för detta.
– Det handlar om att förmedla sociala kontakter och ge en chans till människor att på ett lätt sätt göra nya bekantskaper, säger Doris. Det är lätt att tänka så länge man är en aktiv senior att man inte behöver några hjälpmedel för att träffa människor. Men när man tittar på hur det ser ut för många äldre är situationen annorlunda. Telefonboken tunnas ut och det blir svårare att ta sig till olika saker – samtidigt som behovet av sociala kontakter är detsamma.
I appen finns flera möjligheter. Alla som använder den ska registrera sig först, vilket är bra för säkerheten. Den är användarvänlig, man ser direkt när man öppnar den vilka alternativ som finns. Man kan välja på funktioner som ”samtala”, ”chatta”, ”se events” och ”hitta information”.
Du kan alltså välja att chatta, antingen med en person eller i en gruppchatt där flera är aktiva. Eller samtala, då kan du ringa upp någon som är inne i appen samtidigt och som också har lust att prata med någon. Eller så kan du se om det är något på gång under ”se events”.
– Appen är till för alla, betonar Doris Vesterlund. Och jag tror att om man får hjälp att installera den i sin telefon kan även de seniorer som inte är så digitala använda den utan problem. Vi har utbildat cirkelledare runt om i landet som ska kunna lära vidare till andra hur man gör så att ringarna på vattnet ska bli större. Vi hoppas kunna fånga upp många med hjälp av den här. På sikt tänker jag att även hemtjänst kan hjälpa till att sprida information om att den finns.
I somras ordnades en testperiod när cirka tusen människor bjöds in att vara inne på appen samtidigt och prova alla funktioner.
Eréne Svensson var förstås en av dem.
– Det var väldigt roligt. Jag pratade med folk runt om i landet, bland annat en man som hade flyttat till Spanien. Det visade sig att vi hade gemensamma bekanta och vi pratade om allt möjligt, i en och en halv timme! Sedan blev vi vänner på Facebook och följer varandra där, berättar hon.
Eftersom Eréne ingår i den speciella testgruppen går hon in lite då och då för att följa utvecklingen av appen.
Igår var en dam från Stockholm inne samtidigt när Eréne tryckte på ”samtal”.
– Vi hade ett trevligt samtal. Det är fantastiskt att få prata med människor man annars aldrig hade träffat. Jag har ju man och barn och barnbarn och vänner, men även om man har det är det roligt att kliva utanför sin box och prata med nya. Man kanske hittar nya vänner för livet, vem vet?
Den 4 maj invigs appen och blir tillgänglig för alla. Då ska förbundsordförande Eva Eriksson klippa bandet.
Så här gör du!
Börja med att ladda ner appen. Gå in på AppStore (om du har iPhone) eller Google Play Butik (om du har Android) och sök efter Mötesglädje. En blå logga (se bild längre upp i texten)
Skapa ett konto genom att följa instruktionerna i appen. Fyll i för- och efternamn, region och mobilnummer. Om man vill kan man ladda upp ett foto som Profilbild.
Sedan är det bara att börja använda appen! På startsidan finns fyra olika rutor: Samtala, Chatta, Se events och Hitta information. Klicka på någon av rutorna beroende på vad du vill göra.
Samtala – här kommer det upp en knapp som heter ”Sök samtal”, trycker du på den kopplas du ihop med någon som också vill prata just då.
Chatt – här kan du välja mellan Gruppchatt och Privat chatt, beroende på om du vill chatta med en viss person eller gå in i en grupp med andra.
Event – här kommer olika event upp, saker som händer runt om i landet med all praktisk information som behövs kring det. Det är både fysiska och digitala events.
Hitta information – här finns kontaktuppgifter till seniororganisationer, Vårdguiden, Anhöriglinjen, Jourhavande medmänniska, Seniorval, mm.