Miljoner i stöd för att motverka ofrivillig ensamhet
Foto: Getty Images
Nyheter | bidrag

Miljoner i stöd för att motverka ofrivillig ensamhet

441 föreningar i landet får bidrag av Socialstyrelsen för att motverka ofrivillig ensamhet. En femtedel av dessa är lokala föreningar i SPF Seniorerna. ”Det känns fantastiskt roligt att så många av våra föreningar gör detta”, säger Marie-Louise Söderberg, sakkunnig i ensamhetsfrågor inom SPF Seniorerna.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-07-13
Marie-Louise Söderberg.

Sammanlagt delar Socialstyrelsen ut 98 miljoner kronor i statsbidrag till föreningar runt om i landet för insatser som ska motverka ofrivillig ensamhet. Närmare 6,5 miljoner kronor av dessa fördelas till föreningar i SPF Seniorerna.

– Vi har väckt intresset och spridit kunskap i frågan om ofrivillig ensamhet bland äldre och vad man kan göra för att motverka det. Det är fantastiskt och jag känner mig så stolt över att så många föreningar inom SPF Seniorerna engagerar sig i denna fråga och ansöker om bidrag. För det är ändå ett åtagande att göra det, man måste ha en idé om vad man vill göra och man ska formulera en ansökan för att få pengar, säger Marie-Louise Söderberg.

Av de 441 föreningarna som tilldelas bidrag är alltså hela 88 lokala föreningar i SPF Seniorerna.

Exempel på föreningar som också får bidrag är kyrkoförsamlingar, olika demensföreningar, lokala studieförbund och så vidare.

Men även andra seniororganisationer. PRO har 23 föreningar som får bidrag, RPG 15 och SKPF Pensionärerna fem.

Båstad Bjäre är den förening inom SPF Seniorerna som får högst bidrag till arbetet för att motverka ofrivillig ensamhet. De får 608 000 kronor i stöd.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-07-13

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas