Myndighet lyfter SPF Seniorernas insats
Bild tagen från Himmel och Pannkaka förra året. Foto: Ulrika Palmcrantz
Nyheter | Ideellt

Myndighet lyfter SPF Seniorernas insats

SPF Seniorernas arbete mot ofrivillig ensamhet hålls fram som ett föredöme av Socialstyrelsen.

Jan Arleij
Publicerad 2023-01-11

För att råda bot mot den skadliga ensamheten bland äldre går Socialstyrelsen nu ut med en vägledning för primärvård och äldreomsorg om hur problemet kan upptäckas och hur man kan arbeta för att förebygga och motverka ofrivillig ensamhet hos äldre.

Bakgrunden är att personer över 75 år är en av de grupper som oftast upplever ofrivillig ensamhet.

Anders Björendahl.

Var tionde person i gruppen känner att ensamheten påverkar deras fysiska och psykiska mående negativt, konstaterar Socialstyrelsen.

Stor resurs

Vägledningen sammanfattar den forskning som finns på området och lyfter fram goda exempel från kommuner och regioner. För mycket kan göras om kommuner tar hjälp av civilsamhället.

Ett exempel hämtas från Upplands-Väsby kommun och hur man där samarbetar med ideella krafter, inte minst SPF Seniorerna.

Senioren kunde för ett knappt år sedan (nr 3/2022) berätta om ett av dessa samarbeten. Anders Björendahl, SPF Seniorerna Väsby, hade då tillsammans med övriga pensionärsorganisationer startat ett projekt med volontärföreningen Vänner i Väsby.

– Vi lånar böcker från bibliotek som vi lämnar över till ensamma och så har vi kompisborden. Varje tisdag och torsdag kan alla seniorer som vill ha lunchsällskap komma till restaurang Himmel och pannkaka, där vi har en volontär som går och frågar personer som sitter ensamma om de inte vill ha sällskap och sitta med andra. Det har varit mycket uppskattat, berättade Anders Björendahl.

Lena Kanström.

Lena Kanström som är ordförande i volontärföreningen Vänner i Väsby har samma bild.

Hon har sett konkreta exempel på äldre Väsbybor som fått ett bättre liv, inte minst genom just Kompisbordet.

– Jag har till och med sett människor som fått nya vänner vid vårt kompisbord och som efter en tid sätter sig tillsammans och umgås vid ett eget bord. Att de etablerar en sådan vänskap och vågar ta egna steg visar att vi har lyckats! säger Lena Kanström.

Stolt kommun

Att Socialstyrelsen nu lyfter initiativet väcker stolthet också i den politiska ledningen i Upplands Väsby.

– Det är naturligtvis roligt att det här arbetet inte bara blir uppskattat bland Väsbybor utan också kan sprida sig till andra. På det här sättet kan vi bidra till att fler äldre får möjligheten att bryta en ofrivillig isolering, säger Barbro Brolin (S) som är ordförande i omsorgsnämnden i ett pressmeddelande.

Barbro Brolin.

– Det är viktigt för folkhälsoarbetet och för individens välbefinnande.

På recept

Bland andra goda exempel som lyfts i vägledningen finns Region Stockholms satsning på att fråga äldre besökare på vårdcentralerna om ensamhet. De som upplevt ensamhet har erbjudits ett hälsosamtal, och utifrån den äldres önskemål har en plan tagits fram för att öka de sociala aktiviteterna i samarbete med kommunen och aktörer i civilsamhället.

Ett annat gott exempel som lyfts fram är Umeå, där äldre har kunnat få social aktivitet på recept i ett samarbete mellan kommunen och primärvården.

Här finns vägledningen

Socialstyrelsens vägledning ska kunna användas av personal i äldreomsorgen och primärvården för att förebygga och motverka ofrivillig ensamhet bland äldre. Du hittar hela tipskatalogen på Socialstyrelsens hemsida.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2023-01-11
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas