”Inte ska väl jag …?”
All rights reserved Väntjänst är något för andra föreningar att ta efter. Det tycker både Bodil Hansen och Bengt Lidal. Foto: Margareta Bloom Sandebäck
Relationer | medlemskraft

”Inte ska väl jag …?”

Bodil Hansen hade dragit sig lite för att ta kontakt med Väntjänst. Hon har ju hemtjänst. Inte skulle väl hon utnyttja den här tjänsten också? Såklart att hon skulle!

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2023-06-12

Det är faktiskt andra gången Bodil Hansen träffar Bengt Lidal från Väntjänst. Förra gången var för en vecka sedan. Idag var det egentligen Bengts lediga dag, men när Kaisa ringde och frågade om han kunde tänka sig att följa med Bodil till vårdcentralen gjorde han det.
– Jag flyttade till Östermalm för några år sen så för mig är det har också varit ett bra sätt att lära känna kvarteren här. Jag får träffa trevliga människor och höra en massa spännande historier, säger han.
Första gången han hörde talas om Väntjänst var på en resa till Sicilien.
– Bredvid mig på planet satt en dam som när hon hörde att jag flyttat till Östermalm sa: ”Då kanske du ska ställa upp för Väntjänst”. Det lät trevligt tyckte jag så när jag kom hem ringde jag Kaisa och sa att jag kunde stå till förfogande en dag i veckan.

Det vanligaste är att han får följa med till läkaren. Men det kan vara andra saker också.
– Jag var med en dam till veterinären. Hon hade både rullator och kattbur så det blev lite mycket. Jag fick äran att bära buren. Sedan har jag varit med på besök hos frissa, fotvård och andra saker. Jag bodde på Södermalm tidigare och var med i en SPF Seniorerna-förening men där fanns ingen Väntjänst.
– Jag tror det är lite sådan anda här på Östermalm. Det finns en sammanhållning här, säger Bodil, som bott här länge.
– Det är i alla fall något för andra föreningar att ta efter. Det är ju en väldigt fin idé, säger Bengt.

Bodil hade känt till Väntjänst länge, själv medlem i SPF Seniorerna som hon är. Men av någon anledning har hon alltså dragit sig för att ta hjälp av dem eftersom hon tänkte att det säkert fanns andra som behövde hjälpen bättre än hon.
– Men så fick jag den här tiden på vårdcentralen en tisdag och då har jag inte hemtjänst. Och jag har inte varit ute så mycket på sistone så nu kändes det lite osäkert att ge sig i väg på egen hand. Det är inte alltid så lätt att hålla på och krångla med hemtjänst heller. Så jag tog mod till mig och ringde Kaisa. Efter en stund ringde hon tillbaka och sa att ”det kommer en man som heter Bengt till dig”. Det kändes väldigt tryggt och skönt.

Nu sitter de i solen på ett kafé vid Karlaplan och småpratar om ditt och datt.
Bodil pekar ut vilket hus Ingmar Bergman bodde i en gång i tiden, ett tegelhus på andra sidan torget som också går under benämning Strindbergs-huset. Även han bodde här ännu längre tillbaka i tiden, i ett tidigare hus som stod på samma plats.
Bodil berättar om Bergman, som hon faktiskt kände lite eftersom hennes pappa jobbade med honom och hon själv var statist i flera av hans filmer. Det blir en trevlig pratstund i solen innan Bodil beställer en taxi för att åka hem. Hon har gått mer än på länge idag och känner sig trött.
Bengt hänger med i taxin för att se till att Bodil kommer hem som hon ska. Sen kanske han får höra ytterligare någon rolig anekdot i taxin, vem vet?

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2023-06-12

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas