Vi hjälper varandra!
Louise Wikström hjälper Marie-Louise Wahlberg och på bilden till höger sitter Bodil Hansen och Bengt Lidal. Foto: Margareta Bloom Sandebäck
Relationer | medlemskraft

Vi hjälper varandra!

Ibland behöver man en trygg person vid sin sida. Någon som följer med till doktorn eller som kan tänka sig att gå en promenad eller ta en fika tillsammans. På Östermalm i Stockholm har SPF Seniorerna grundat Väntjänst som är precis det namnet säger. En vän som står till tjänst.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2023-06-12

Numera sitter Kaisa Nord hemma hos sig när hon ringer och tar emot samtal. Och matchar ihop den som behöver hjälp med en som gärna ger lite hjälp.

– Förut hade vi en lokal på Östermalm som vi fick förfoga över gratis men inte nu längre. Det går bra så här också, konstaterar Kaisa.

Kaisa Nord.

Väntjänst startades av några aktiva SPF Seniorerna-medlemmar i slutet av 90-talet. Kaisa berättar att det var tre eldsjälar som låg bakom; John Magnus Lindberg, Gunnel Lennergren och Marianne Berg.

– Efter ett tag ville de ha någon på plats som tog hand om administrationen av det hela och 1998 engagerades jag. Det är lika roligt fortfarande efter 25 år. Ibland kan jag bli sittande i telefon med någon i en halvtimme bara för att det är så trevligt att prata.

Det finns ett 70-tal hjälpare som är aktiva. Alla är pensionärer och alla ställer upp ideellt.

Finns inga krav

– Vi ordnar lunch två gånger per år där vi gör upp scheman. Då bjuds det på mat och vi har trevligt tillsammans, säger Kaisa.

Hon har full koll på sina hjälpare och när de kan ställa upp. Eftersom det är ideellt och frivilligt finns inga krav. Om de får förhinder är det bara att säga till.

– Men för det mesta lyckas jag få ihop det i alla fall. Det är bara vid något enstaka tillfälle som jag behövt säga nej till någon, säger Kaisa.

Det vanligaste som människor vill ha hjälp med är att gå till doktorn eller uträtta något ärende. Men en del vill också bara ha lite sällskap, någon som kommer och fikar eller följer med på en promenad.

Letar efter 65-åringar

– Våra hjälpare säger att de blir glada av att hjälpa så det blir ömsesidigt i slutänden, säger Kaisa.

Att få tag i hjälpare har aldrig varit svårt. Men sen kom pandemin och ställde till det.

– Nu skulle jag gärna få några 65-åringar som kan tänka sig att ställa upp, säger Kaisa.

I utbyte utlovas trevliga samtal och möten med människor man troligen aldrig hade fått stråla samman med annars.

Vill du som bor på Östermalm i Stockholm komma i kontakt med Väntjänst? Fler hjälpare behövs! Maila vantjansten@hotmail.com eller ring Kaisa Nord på 070-267 52 93.

Dölj faktaruta
Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2023-06-12

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas