Äldre sagoläsare – för barn på förskolan
Foto: Getty Images
Kultur | läsning

Äldre sagoläsare – för barn på förskolan

Äldre över hela landet läser sagor för barn på förskolan för att främja barnens språkutveckling och läsintresse. Nu är riksföreningen Allas Barnbarn igång med verksamheten igen.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-10-03

– Att få dela en stund av verkligheten med barnen bland böcker och bilder ger såväl barnen som den vuxne en guldkant på tillvaro. De äldres sagostunder på förskolan har visat sig vara ett välkommet inslag i deras vardag liksom i sagoberättarnas liv, säger Ingrid Sanderoth, ordförande i Allas Barnbarn, Sverige i ett pressmeddelande och fortsätter:

– De äldre och de yngre delar med sig av sina världar och lyssnar på kommentarer och frågor. Det skapas ett språkmöte som ger energi åt både barnen och den äldre.

Under drygt två och ett halvt år låg verksamheten nere på grund av restriktionerna under pandemin men i september var det dags för återstart på flera platser i Sverige.

Föreningen fick också ett återstartsbidrag på 80 000 kronor av Kulturrådet.

Så det var bara för de äldre sagoberättarna att glatt packa sina sagoväskor och ge sig ut till förskolorna. Där träffar de en mindre grupp barn en gång i veckan och högläser men även samtalar och pratar med dem.

Målet är att väcka barnens läsglädje och att utveckla barnens förmåga att fundera och resonera över texter och bilder.

Allas barnbarn har lokala grupper och föreningar på ett 20-tal platser i Sverige och träffas kontinuerligt i sina lokala grupper för att utbyta erfarenheter med varandra.

Om Allas Barnbarn

Allas Barnbarn är en ideell förening, som har till mål att främja språkutveckling och läsintresse bland barn i förskola samt att där skapa generations- och kulturmöten. Verksamheten bedrivs i samverkan med bibliotek, förskolor och studieförbund. Riksföreningen Allas Barnbarn bildades år 2004. Upprinnelsen är ett projekt med stöd av Allmänna arvsfonden som drevs mellan åren 1999 och 2002. Äldre personer besökte barn i förskolor och läste sagor. Det gynnsamma resultatet ledde till att verksamheten fortsatte i föreningsform. Man bildade Riksföreningen Allas Barnbarn. Verksamheten fortsatte därefter och spred sig över landet.

Dölj faktaruta
Jan Hagberg
Publicerad 2022-10-03

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas