Bert-Åke Varg hyllas för sitt sommarprat: Det är som en oas
Bert-Åke Varg. Foto: Mattias Ahlm
Kultur | sommar i p1

Bert-Åke Varg hyllas för sitt sommarprat: Det är som en oas

Ett program som är en ”sorts oas” och ”skyhög charmfaktor” Det skriver två av recensenterna efter Bert-Åke Vargs sommarprat.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-08-22

På lördagen (20/8) var det dags för Bert-Åke Varg att göra debut som sommarpratare.

Aftonbladets Pernilla Ericsson är en av alla som imponerades.

”Tänk att ha levt närmare ett sekel, och kunna berätta om Sverige som det var då. Det gör ”Sommar”-debuterande skådespelaren Bert-Åke Varg, 90 – och det är en minnenas resa med skyhög charmfaktor. Han imiterar röster, spelar upp små scener. Men vad annat är att vänta av allas vår ”Rederiet”-maskinist? Allas vår Ugglan Helge? Allas vår Pentti Varg?”, skriver Pernilla Ericsson

Läs också: Siw Malmkvist hyllas för sitt sommarprat

Dagens Nyheters Johan Hilton tar upp att Bert-Åke Varg ironiserar över sin mogna debut som sommarpratare och föreslår att det ska heta ”runstenspodden” istället.

”Men faktum är att programmet snarare känns om en oas”, skriver Johan Hilton, som uppskattar att det är ett program av den gamla skolan.

”Kåserande och bussigt”

”Det är kåserande och bussigt. Erfarenheter ur livets fatabur samsas med en emellanåt katalogartad uppräkning av alla han jobbat med: Stig Järrel, Sune Mangs, Sickan Carlsson, Inga Gill, Git Gay, Hagge Geigert, Tollie Zellman och åtminstone 40 personer till”, skriver Johan Hilton och menar att det inte gör något att det inte alltid är så vasst.

”Det är skönt att vila öronen mot någonting som inte är en enda lång uppladdning inför en bomb som ska släppas, ett trauma som ska avhandlas eller ett mörker som ska sonderas. Bert-Åke Varg gör vad Sommarvärdar allt mer sällan gör: småpratar en liten stund i augustivärmen, utan några baktankar. Markerar som mest mot mobbning och okynnesdrickande, högfärd och girighet”, skriver Johan Hilton.

40 minusgrader på vintrarna

Bert-Åke Varg föddes i västerbottniska Hörnefors och där börjar också programmet.

­ – Min skoltid gick bra, tyvärr varade den bara i sex år, men så var det ju på landsbygden”, säger Bert-Åke Varg i programmet där han även berättar om vintrar med 40 minusgrader, om luffare som gjorde besök, om sång och musik i hemmet.

– Jag kände olust och rädsla, säger Bert-Åke Varg också om andra världskrigets utbrott när det blev ransonering i landet samtidigt som pappan kallades in i det militära.

Han pratar även om den stora sorgen när hans bror dog i difteri.

”Känn dig uppskattad, Bert-Åke. Även ditt ”Sommar” genomför du med glans”, skriver Pernilla Ericsson och anspelar på hans fantastiska karriär.

Göteborgs-Postens recensent Jan Andersson tycker förvisso att det är ett trevligt program men tycker att det är ”lite tunn och traditionell promenad längs minnenas allé”

”Det är kravlös lyssning. Det är varm luft i öronen. Men, som sagt, en mysig stund ändå”, skriver Jan Andersson.

Här kan du lyssna på Bert-Åke Vargs sommarprat

Aftonbladets recension

Dagens Nyheters recension

Göteborgs-Postens recension

 

Jan Hagberg
Publicerad 2022-08-22

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas