Bert-Åke Varg och Siw Malmkvist två av sommarpratarna
Siw Malmkvist och Bert-Åke Varg. Foto: Mattias Ahlm
Nyheter | sommar i p1

Bert-Åke Varg och Siw Malmkvist två av sommarpratarna

Siw Malmkvist och Bert-Åke Varg är två av årets sommarpratare i P1. ”Det kan bli allt från Åsa-Nisse och Nils Poppe till hundar och papegojor”, säger Bert-Åke Varg till Sveriges Radio inför sommarpratet.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-06-09

På torsdagen 9 juni presenterades årets 58 sommarvärdar i P1. Programledaren Pär Lernström är först ut 25 juni och artisten Linnea Henriksson avslutar 21 augusti.

Artisten Siw Malmkvist sommarpratar 3 augusti och kommer då att berätta om resan från arbetarfamilj till att bli Sveriges schlagerdrottning.

Det är på dagen 25 år efter att hon sommarpratade förra gången.

Läs också: Siw Malmkvist: Någon måste man ju sluta

Nu kommer hon att prata om händelser som går längre tillbaka i tiden. Siw Malmkvist växte upp i Landskrona i ett Barnrikehus, som är ett boende för sämre ställda arbetarfamiljer. Där lärde hon sig att sjunga framför radion.

Olika samhällsklasser

– Min barndom var lycklig, allt var lek. Vi var nio syskon som älskades av mor och far. Det var först i skolan som jag förstod att det fanns olika samhällsklasser och ännu senare gick det upp för mig att man kunde ha som arbete att sjunga, säger Siw Malmkvist till Sveriges Radio.

Skådespelaren Bert-Åke Varg slog igenom som sångare i låten Kökspolka 1956. Han är sommarvärd 20 augusti.

De flesta känner honom mest som Pentti Varg, Ugglan Helge, maskinisten Gustav Sjögren i ”Rederiet” och pyjamasbananen B2.

Spelat revy med Kar de Mumma

Men Bert-Åke Varg har även steppat på teaterscenen med Nils Poppe och spelat revy med Hagge Geigert och Kar de Mumma. Dessutom har han prisbelönats för sin roll i musikalen The Phantom of the Opera” på Oscarsteatern i Stockholm.

– Jag tänker bjuda på några glimtar från ett långt liv på scenen och framför kameran. Det kan bli allt från Åsa-Nisse och Nils Poppe till hundar och papegojor. Vi hörs! säger han till Sveriges Radio.

Det har blivit över 120 filmer och tv-serier som skådespelare eller som röst för Bert-Åke Varg.

Här är listan på alla sommarvärdar i P1 2022.

 

 

 

 

Jan Hagberg
Publicerad 2022-06-09

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas