Böcker som berör
Böcker | Kultur

Böcker som berör

En existentiell kriminalroman, en imponerande debut och en hejdlöst rolig barnbok är några av Ingalill Mosanders lästips.

Ingalill Mosander
Publicerad 2024-06-17

Baumgartner av Paul Auster, Bonniers

ROMAN: Paul Auster dog nyligen, 77 år gammal. Detta är hans sista bok och den utmärks av samma intelligens, humor och klokskap som alltid präglat hans verk. Vi får möta en åldrande professor vid elituniversitetet Princeton som ser tillbaka på sitt liv. Han sörjer fortfarande sin älskade hustru, död sen tio år. I sin ensamhet funderar han över varför vi kommer ihåg vissa ögonblick och glömmer andra. Ett avsked värdigt en av USAs största författare.

Din tid kommer av Carl-Johan Vallgren, Bonniers

SPÄNNING: En existentiell kriminalroman som höjer sig över det mesta i sin genre, skriven på ett vidunderligt vackert språk. Berättelsen utspelas i trakten mellan Halland och Småland. En ung flicka har hittats död, naken och med huvudet kalrakat. Polisutredningen leds av kommissarie Roger Björling. Hans hustru har nyligen dött i cancer och sorgen genomsyrar hela hans tillvaro. Enda trösten är tonårsdottern Malin. Men så försvinner hon också.

Tranorna flyger söder ut av Lisa Ridzén, Forum

ROMAN: Att förlora kontrollen över sitt liv, att vara utlämnad till hemtjänsten på gott och ont. Det är ett scenario många känner rädsla för. Det gör även huvudpersonen i denna ömsinta, kärleksfulla skildring av en gammal mans sista tid i livet. Men all omtanke får honom till slut att försonas med sitt öde. En imponerande debutroman som går rakt in i hjärtat, det är omöjligt att inte bli starkt berörd.

Käraste Lena av Ninni Schulman, Bazar

DECKARE: En ung kvinna hittas hängd i sitt hem. Föräldrarna vägrar tro att deras dotter tagit sitt liv och konsulterar den före detta polisen Ingrid Wolf. Hon tvingas leva gömd för sin våldsamme man men tar sig an fallet. Ju närmare sanningen hon kommer desto mer komplicerad blir bilden. En fängslande kriminalroman med utmärkta personporträtt, accelererande spänning och en cliffhanger som fick mig att längta till nästa del av den nya Siljanserien.

Stellas stulna sömn av Anete Melere, Lilla Piratförlaget

BARN: Det är lättare att somna om man läser en bok först. Det vet ju alla. Men när pappa läst ut hela nio böcker för sin lilla dotter och hon fortfarande är pigg och vaken ringer han Sömncentralen. Som påstår att de visst levererat sömn till hemmet. Då måste någon ha stulit Stellas sömn! Tre handlingskraftiga sömndetektiver griper in. En hejdlöst, rolig bok, som gör det svårt att somna för man skrattar så mycket. Från 3 år.

Ingalill Mosander
Publicerad 2024-06-17

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas