Roligaste barnboken?
Böcker | Kultur | ingalill läser

Roligaste barnboken?

Berättelsen om mullvaden som får en bajskorv rakt på huvudet är helt oemotståndlig för den lilla testpanelen i femårsåldern. Missa inte Ingalill Mosanders fem boktips nedan.

Ingalill Mosander
Publicerad 2024-03-06

FAKTA: Skuldsatt av Lena Pettersson, NORSTEDTS
Sverige har en av världens mest skuldsatta befolkningar. Men vad händer med dem som inte kan betala tillbaka? De får inte sällan betala med sina liv. Det framgår med önskvärd tydlighet av denna drabbande skildring av ett samhälle där ockrare tillåts härja fritt. Ett snabblån i mobilen på 500 000 kr kan ha 500 procents ränta. Den höga skuldsättningen har drivits fram av politiska beslut. Viktig och skakande läsning.

DECKARE: Förrädaren av Jørn Lier Horst WAHLSTRÖM & WIDSTRAND
Ett ovanligt kraftigt regn har orsakat ett jordskred i Larvik. I förödelsen upptäcks en död kropp vars identitet får betydelse för utvecklingen av ett pågående kidnappingsdrama. Hustrun till en rik affärsman har förts bort och hotas med döden om han inte betalar en lösensumma. William Wistling leder förhandlingarna med kidnapparna och händelseförloppet utvecklas till en katt och råtta lek som slutar i ett gigantiskt crescendo.

ROMAN: De ovärdiga av Roy Jacobsen NORSTEDTS
Hans böcker är omöjliga att inte bli starkt berörd av. Det gäller även i hög grad De ovärdiga. Berättelsen utspelas under den nazityska ockupationen av Norge och skildrar några pojkar från fattiga familjer som tvingas överleva genom att stjäla, förfalska dokument och göra inbrott. De verkar helt obekymrade om den livsfara de utsätter sig för medan man som läsare drabbas av stigande puls.

DECKARE: Tiga som muren av Maria Adolfsson WAHLSTRÖM & WIDSTRAND
Historien utspelas på Doggerland, en påhittad ö i Nordsjön. Men Maria Adolfsson är så skicklig på att skapa trovärdighet in i minsta detalj att man nästan tror att samhället finns på riktigt. Och att man vill dit. Kriminalinspektör Karen Eiken Fries och hennes syster journalisten Helena Brandt upptäcker en grov brottslighet som inbegriper några av samhällets stöttepelare. En perfekt kombination av intensiv spänning och avväpnande humor.

BARN: Det var det fräckaste av Werner Holzwarth BERGS
Åh, vad de skrattade! Och kunde vi inte läsa den en gång till? För min lilla testpanel, som då var i femårsåldern, var berättelsen om mullvaden som fick en bajskorv rakt på huvudet helt oemotståndlig. Mullvaden gick därefter runt till de andra djuren och frågade vem som var skyldig. Alla förklarade sin oskuld och demonstrerade sina egna, annorlunda korvar. Nu även försedd med flikar att dra i. Från 4 år.

Ingalill Mosander
Publicerad 2024-03-06

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas