Barbarotti är tillbaka
Böcker | Kultur | Ingalill läser

Barbarotti är tillbaka

Missa inte Ingalill Mosanders fem boktips nedan där bland annat David Lagercrantz Memoria är "en bladvändare av osedvanligt hög klass – spännande, underhållande och välskriven".

Ingalill Mosander
Publicerad 2023-08-30

ROMAN: Konsten att leva av Sarah Winman, Nona
Livsbejakande och charmig, satirisk och godhjärtad. Året är 1944. En engelsk soldat möter en medelålders, kvinnlig konsthistoriker i en sönderbombad vinkällare i Florens. Hon öppnar hans ögon för konsten och skönheten i livet, en bristvara i Londons East End där han hör hemma. Men ödet vill att han ska emigrera till Italien tillsammans med en färgstark samling vänner och en osedvanligt klok papegoja. Fängslande långläsning.

DECKARE: Det kom ett brev från München av Håkan Nesser, Bonniers
Pandemin börjar återspeglas i den nyutkomna svenska litteraturen. Håkan Nessers bidrag är ett släktdrama som slutar med ett mord under självaste julnatten. Mina favoritkommissarier Gunnar Barbarotti och Eva Backman kallas in och det är en ynnest att få följa dem medan de steg för steg närmar sig gåtans lösning. Och när den väl avslöjas är den så spektakulär att jag nästan får hjärtklappning.

ROMAN: Kvinna utan mask av Hanne-Vibeke Holst, Bonniers
Genom hela sitt författarskap har hon tagit upp kvinnors kamp för att få verka på samma villkor som män. Hennes nya, verklighetsbaserade roman handlar om den danska skulptören Sonja Ferlov Mancoba (1911-1984). Skildringen av hennes liv från fin familjeflicka till fattig konststuderande i Paris är djupt fängslande läsning. För att förverkliga sina drömmar trotsar hon alla konventioner och uppvisar ett nästan ofattbart mod.

DECKARE: Memoria  av David Lagercrantz, Norstedts
Hans författarskap börjar allt mer likna en framgångssaga. Nu har han även lyckats ge sin barndoms deckarhjälte Sherlock Holmes nytt liv i form av den briljante psykologiprofessorn Hans Rekke. Vid sin sida har han polisassistent Micaela Vargas från Husby. Tillsammans förmår detta osannolika radarpar lösa en komplicerad brottshärva med rötter långt bak i de förflutna. En bladvändare av osedvanligt hög klass – spännande, underhållande och välskriven.

BARN: Viktiga kartor av Sarah Sheppard, BonnierCarlsen
Denna älskade bestseller fyller 10 år och det firar förlaget med en uppdaterat version som är rena eldoradot för äventyrare och dagdrömmare. Med den kan du resa i fantasin vart som helst i världen. Man får veta var det är djupast i havet, vilka ormar som är giftigast och var de bor, vart man ska åka för att uppleva vulkanutbrott. En fantastisk bok med massor av intressanta fakta, en bok att gräva ner sig i länge, länge. Från 5 år.

Ingalill Mosander
Publicerad 2023-08-30

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas