Mord och knasiga barn
Böcker | Kultur | ingalill läser

Mord och knasiga barn

”En liten bok som är helt bedårande”. Det skriver Ingalill Mosander om ett av hennes senaste boktips. Du hittar alla fem böcker hon skriver om nedan.

Ingalill Mosander
Publicerad 2023-12-11

THRILLER: Den sista djävulen att dö av Richard Osman, BONNIERS
Fjärde delen i denna osannolika, roliga serie om fyra vänner 70+ som ägnar sig åt att lösa mordgåtor. Handlingen utspelas på ett lyxigt seniorboende på engelska landsbygden. En nära bekant hittas ihjälskjuten och i jakten på mördaren får de sällskap av hårdföra representanter för den undre världen. En berättelse genomsyrad av brittisk humor men också en gripande skildring av åldrandets stora sorg, den tilltagande demensen.

BARN: Sveriges roligaste barn av Sebastian Widman, LOUISE BÄCKELIN FÖRLAG
Barns uppfattning om när de inte syns skiljer sig från vuxenvärldens. Det upptäckte Sebastian Widman när han lekte kurragömma med sina egna barn. Han kunde hitta dem bakom en genomskinlig gardin, ibland höll de bara för ögonen. Han började fotografera dem och la ut bilderna på sitt privata Instagramkontot. Idag har kontot fått 40 000 bidrag och de roligaste finns samlade i en liten bok som är helt bedårande.

BILDOGRAFI: Samlade fragment ur ett spretigt liv av Lasse Åberg, MAX STRÖM
Jag börjar bläddra i boken och snart är jag fast. Det är nästan ofattbart hur mycket han hunnit med under sitt liv. Som filmregissör, musiker och konstnär. Sällskapsresan har setts av två miljoner svenskar. Trazan & Banarne älskats av alla barn. Lasse Åberg föddes 1940 och förutom att boken är oavbrutet underhållande ger den också en bild av ett svunnet Sverige. En avväpnande kombination av humor och nostalgi.

HISTORIA: Colditz av Ben Macintyre, HISTORISKA MEDIA
Författaren har en enastående förmåga att dokumentera verkliga händelser under andra världskriget och förvandla dem till spännande bladvändare. Colditz var ett medeltida slott i Tyskland där nazisterna förvarade särskilt rymningsbenägna krigsfångar. Bland dem fanns en rad brittiska och amerikanska officerare med en enda tanke i huvudet – hur skulle de lyckas ta sig ut? Fascinerande om människans vägran att låta sig kuvas.

DECKARE: Den sista utgrävningen av Elly Griffiths, FORUM
Femtonde och sista delen i serien om rättsarkeologen Ruth Galloway i Norfolk. Det är också den bästa, vilket inte gör avskedet lättare. Under renoveringen av ett kafé hittas skelettet av en ung kvinna inmurad i väggen. Jakten på sanningen blir betydligt farligare för Ruth än hon tänkt sig. Något som får hennes gifte älskare kommissarie Nelson att tappa koncepterna. Slutet gott, allting gott. Mer säger jag inte.

Ingalill Mosander
Publicerad 2023-12-11

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas