Böcker för sommarlediga
Böcker | Kultur | Ingalill läser

Böcker för sommarlediga

Lata sommardagar är som gjorda för läsning. I solstolen kan du försvinna in i en annan värld. Seniorens bokskribent Ingalill Mosander har vaskat fram guldkornen ur de senaste årens utgivning.

Ingalill Mosander
Publicerad 2023-07-06

Åh William! av Elizabeth Strout
Hon är en av mina favoritförfattare och skildrar människors innersta känslor så att man tycker sig komma dem nära. Tredje boken om Lucy Barton.

Lektioner av Ian McEwan
Med psykologiskt skarpsinne och på en elegant prosa skildras hur våra liv påverkas av världshändelserna. Underhållande långläsning.

Territoriet av Olivier Norek
Hårdkokt, fransk thriller om knarksyndikat, upplopp och korruption på hög nivå. Författaren har varit polis i Paris. Kanske därför den känns så trovärdig.

Ett hjärtslag från döden av Maggie O’Farrell
Osedvanligt livsbejakande om döden. Författaren berättar om situationer då hon varit nära att dö och hur det förändrat henne. Årets bok i Storbritannien.

En familj som vår av Katherine Heiny
Varm, vänlig och väldigt rolig. Författaren har jämförts med Jane Austen och skildrar hur familjelivet kan gestalta sig om man struntar i konventionerna.

Lektioner i kemi av Bonnie Garmus
Kvinnlig kemist tar jobb som tv-kock och gör stor succé. En intelligent studie i könsfördomar, kryddad med mycket humor.

Ett oväntat val av Marian Keyes
Hon är älskad av miljoner för sin gudabenådade humor och förmåga att ingjuta hopp. Efterlängtad uppföljare till världssuccén ”En oväntad semester”, som kom för 25 år sedan.

Nora eller Brinn Oslo brinn av Johanna Frid
Något så osannolikt som en sanslöst rolig, autofiktiv skildring av våldsam svartsjuka och endometrios, en smärtsam kvinnosjukdom.

Skriften i vattnet av John Ajvide Lindqvist
Jag blev totalt golvad av denna halsbrytande, underhållande thriller – en suverän variant av inspirationskällan Millenium.

Skred av Sara Strömberg
Vera Bergström på Jämtlandsposten kastas in i en konflikt mellan ortsbefolkningen och entreprenörerna i Åre. Svindlande affärer, släktfejder och krypande spänning.

I november: om åldrandet av Sven-Eric Liedman
Det är mer ljus än mörker i detta personliga vittnesmål om hur det är att bli gammal. Han delar frikostigt med sig av sin visdom och stora kunskap.

Landet utanför av Henrik Berggren
Sverige under andra världskriget 1940. Nazityskland ökar terrorn och Per Albin försöker hålla oss utanför kriget. Lysande nutidshistoria.

Jag har torkat nog många golv: En biografi om Maja Ekelöf av Nina Van Den Brink
Augustprisbelönad biografi över en 52-årig, ensamstående fembarnsmamma som vann en romanpristävling med Rapport från en skurhink.

Blir du ledsen om jag dör av Nicolas Lunabba
En fantastisk sannsaga om den inneboende kraft som kan finnas i varje människa om hon eller han får chansen att skapa sig ett annat liv.

Ingalill Mosander
Publicerad 2023-07-06

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas