Är det här Årets deckare?
Böcker | Kultur | Ingalill läser

Är det här Årets deckare?

Missa inte Ingalill Mosanders fem boktips nedan. Hon tipsar bland annat om en bok som är en tänkbar kandidat till Årets bästa svenska deckare.

Ingalill Mosander
Publicerad 2023-10-05

Roman: Skymning 41 av Kjell Westö, Bonniers
Hans morfar och farfar dog i Finlands krig mot Sovjetunionen, något som påverkat hela hans liv. Nu kommer Kjell Westö med en roman om ett drama som fortfarande påverkar den finska befolkningen. Den handlar om två rastlösa konstnärssjälar: Molly och Henry, hon skådespelerska på turné i Sverige, han krigskorrespondent vid fronten. De har drömmar och ambitioner. Men kriget skövlar allt.

Roman: Jävla karlar av Andrev Walden, Polaris
En självbiografisk barndomsskildring som kan bli en klassiker. Han har sju pappor på sju år. Våldsamma, livsfarliga, misslyckade. Hans mamma flyttar runt med sina barn, ständigt på jakt efter jobb och pengar. Ändå är det här en rolig, oemotståndlig berättelse om ett liv i en dysfunktionell familj. Det finns mycket svärta men också mycket syskonkärlek. Boken är skriven ur ett barns perspektiv, ett barn med klar, osentimental blick.

Roman: Jag som är kvar av Lotta Olsson, Polaris
För att vara en bok om sorg och död är den ovanligt livsbejakande. Hennes man barnboksförfattaren Ulf Nilsson avled för två år sedan. Det är tiden efteråt hon skildrar, den som änka och ensamstående mor. Men samtidigt som hon sörjer honom blir hon förälskad i en annan man och återupptäcker lusten. Hon skriver med naken ärlighet, enkelt och avskalat. En berättelse om att inte bara överleva utan att också tillåta sig att leva.

Deckare: Brandmannen av Ulf Kvensler, Bonniers
En rasande skickligt iscensatt thriller där spänningen accelererar till en nästan outhärdlig nivå. Isak jobbar i hemtjänsten och lever lyckligt med Madde. Tills han en dag kontaktas av sin far som övergav honom i barndomen. Fadern är numera rik och berömd och döende i cancer. Han vill försonas med sin son. Men han ställer vissa krav. En tänkbar kandidat till utmärkelsen Årets bästa svenska deckare.

Barn: En nattpromenad av Marie Dorléans, Lilla Piratförlaget
Hisnande, vacker, magisk. Orden räcker inte till för att beskriva denna fantastiska bilderbok. Den är en skönhetsupplevelse, ett spännande äventyr, en lovsång till naturen. En mamma väcker sina barn mitt i natten. Familjen ska ut och gå. De börjar i mörkret, tar sig genom staden, in i en skog och upp på ett berg. Där ligger de och tittar på stjärnhimlen. Och väntar. Utsedd till årets bästa bilderbok av New York Times. Fr 3 år

Ingalill Mosander
Publicerad 2023-10-05

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas