Bättre än så här blir det inte!
Böcker | Kultur | Ingalill läser

Bättre än så här blir det inte!

Missa inte Ingalill Mosanders fem boktips där hon bland annat tipsar om en ”en oslagbar läsupplevelse” där författaren, en briljant amerikansk journalist, samlat tolv av sina mest minnesvärda reportage från The New Yorker.

Ingalill Mosander
Publicerad 2023-05-15

Sakprosa: Drottningar och pretendenter av Carina Burman, Bonniers
Underhållande och lärorikt om guldålderns deckarförfattarinnor, skrivna av en docent i litteraturvetenskap som även älskar att läsa deckare. Här finns fascinerade skildringar av Agatha Christie och Dorothy L. Sayers men även svenska storheter som Maria Lang och Kerstin Ekman. Utmärkande för genren är att man som läsare kan känna sig trygg. Det kommer att gå bra även om det inträffar hemskheter på vägen.

Reportage: Gangsters av Patrick Radden Keefe, Bonniers
Bättre än så här blir det knappast. Stäng av mobilen, lägg dig på soffan och njut av en oslagbar läsupplevelse. Författaren är en briljant, amerikansk journalist som samlat tolv av sina mest minnesvärda reportage från The New Yorker. De handlar om visselblåsare och vapenhandlare, knarkkungar och bedragare. Och det är på riktigt. Radden Keefe har en nästan magisk förmåga att komma människor in på livet.

Sakprosa: Kärlek i hatets tid av Florian Illies, Norstedts
Efter oss syndafloden. Så verkar 1930-talets mest kända internationella kulturpersonligheter tänka när de ohämmat kastar sig in och ut ur kärleksaffärer i ett rasande tempo. Författaren har gjort ett gigantiskt researcharbete och lägger ett fängslande pussel över de mest överraskande relationer. Men alla dessa älskande par av olika och lika kön gick en oförutsägbar framtid till mötes. En dag kom Hitler och mörkret sänkte sig över Europa.

Roman: Eventuellt uppsåt av Jan Guillou, Piratförlaget
Med självironi och lättsinne beskriver han åldrandets vedermödor samtidigt som han och hans gode vän massmördaren Carl Hamilton räddar gamla människors bankkonton från att länsas av den organiserade brottsligheten. Och som om inte det vore nog har han också lyckats få hela kritikerkåren på knä. För läsaren återstår bara att kapitulera inför denna fräcka, upplyftande skildring av pensionärslivet. Touché!

Barn: Djuren sover av Kjersti Annesdatter Skomsvold och Mari Kanstad Johnsen, Rabén & Sjögren
Det är läggdags Bo, säger mamma. Då ställer sig Bo på ett ben och hävdar att han sover. För han är en papegoja. Så börjar en av de roligaste, klokaste godnattsagor jag läst. Medan mamma sakta lotsar sin son till sängs berättar hon hur alla djur brukar sova. Vilket inspirerar Bo att stå på huvudet mot en vägg – som vore han en fladdermus. Flerfaldigt prisbelönt och illustrerad med fantastiska bilder. Från 3 år

Ingalill Mosander
Publicerad 2023-05-15

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas