”Enastående om att vara människa”
Böcker | Kultur | Ingalill läser

”Enastående om att vara människa”

Missa inte Ingalill Mosanders boktips där hon skriver om en vanvettigt rolig version av De tre bockarna Bruse, en enastående berättelse om hur det är att vara människa och en personlig, modig och intressant bok om hur perspektivet på lycka, bekräftelsebehov och inte minst hälsan förändras med åldern. Bland annat.

Ingalill Mosander
Publicerad 2023-03-07

RAPPORT: Dagbok från en invasion av Andrej Kurkov, Natur och Kultur
Trots alla skakande reportage och bilder jag sett skiljer den här boken ut sig. Man får följa i realtid vad författaren bevittnar i realtid och får en känsla av att vara på plats. Samtidigt är boken ett exempel på nutidshistoria när den är som bäst. Andrej Kurkov är född i Ryssland men lever i Ukraina. Han ställer ländernas olikheter i skarp belysning. De undertryckta mot de frihetliga, bångstyriga.

SAKPROSA: Alla dessa dagar som kom och gick av Joachim Berner och Johan Norberg , Mondial
Kloka tankar om livet i den tredje åldern, mellan 55 och 70 år. Man är inte gammal, inte heller ung. Vad ska man göra med tiden som finns kvar? Att åldras är ett ofta tabubelagt ämne bland män. Därför känns den här boken angelägen. Den är personlig, modig och intressant. Författarna är runt 60 och beskriver hur perspektivet på lycka, bekräftelsebehov och inte minst hälsan förändras med åldern.

DECKARE: Nödvändigt ont av Maria Adolfsson, Wahlström & Widstrand
En rik, excentrisk konstnär försvinner hemifrån i vredesmod. Kvar i hans hus finns hans första och andra fru med tillhörande truliga tonårsbarn. Som om inte det vore nog befinner sig även konstnärens nya, unga älskarinna på plats. Kriminalinspektör Karen Eiken Friis agerar i början lite avvaktande men händelseförloppet utvecklas i rasande takt till ett fasansfullt drama av nästan episka mått.

ROMAN: Lektioner av Ian McEwan, Brombergs
Med psykologiskt skarpsinne och på elegant prosa har Ian McEwan skrivit en mästerlig roman om hur våra liv påverkas av världshändelserna. Från murens fall till stormningen av Capitolium. Vi får följa en man under olika tidsåldrar. Som 14-årig elev älskare till skolans pianolärarinna. Senare övergiven av sin hustru och ensam med en baby. Men livet rullar på. En enastående berättelse om hur det är att vara människa.

BARN: De tre bockarna Bruse av Mac Barnett och Jon Klassen, Lilla Piratförlaget
En vanvettigt rolig version av berättelsen om det hungriga Trollet som ligger under en bro och väntar på något ätbart – som en bock. ”Jag älskar bock! På alla sätt! Som bock bräserad i sitt fett. Gryta gjord på bock och ris (men skippa riset givetvis)”. Aldrig hade jag trott att min lilla testpanel och jag skulle ha så roligt åt denna urgamla saga. En smått genial skapelse. Från 3 år.

Ingalill Mosander
Publicerad 2023-03-07

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas