Ny hjältinna – Lisbeth Salanders brorsdotter
Böcker | Kultur | Ingalill läser

Ny hjältinna – Lisbeth Salanders brorsdotter

Seniorens bokrecensent Ingalill Mosander har läst om Lisbeth Salanders brorsdotter som är en ny hjältinna, årets nobelpristagare i litteratur som skriver modigt och obarmhärtigt klarsynt om en passion hon upplevt med en gift man och En dagbok från akuten av Hanne Kjöller. Bland annat. Missa inte hennes fem tips nedan.

Ingalill Mosander
Publicerad 2022-12-12

Deckare: Havsörnens skrik av Karin Smirnoff, Polaris
Hon har flyttat fortsättningen på framgångssagan Millennium till sin egen värld, Norrbotten. Där har hon skapat den lilla orten Gasskas, ett centrum för allehanda onda makter. Förväntningarna på boken har varit höga men Karin Smirnoff gör mig inte besviken. Ett lyckokast är introduktionen av Svala, Lisbeth Salanders trettonåriga brorsdotter. Hon är en klon av sin faster – hyperintelligent, smärttålig och våldsam när det krävs.

Roman: Sinnenas tid av Annie Ernaux, Norstedts
Valet av årets nobelpristagare i litteratur väckte stor glädje både bland kritiker och läsare. Annie Ernaux har kallats en förmoder till den autofiktiva vågen. Hon skriver självbiografiska böcker och är alltid på jakt efter sanningen. I Sinnenas tid beskriver hon, helt utan skyddsnät, en passion hon en gång upplevde med en gift man. Besattheten, smärtan, skammen. Det är modigt och obarmhärtigt klarsynt.

Fakta: Dagbok från akuten av Hanne Kjöller, Fri tanke
Författaren är en stridbar kolumnist på DN när hon inte arbetar som sjuksköterska. Nu har hon satt tänderna i vården och skrivit en bok om sina erfarenheter. Det har blivit en imponerande, kunskapsspäckad rapport som borde vara obligatorisk läsning för alla politiker. I Norge är 98 procent av befolkningen listade hos en fast läkare. I Sverige är motsvarande siffra 17. Fler än jag som skulle vilja ha en familjeläkare?

Deckare: Skred av Sara Strömberg, Modernista
Hennes förra bok Sly utsågs till årets bästa debut av Deckarakademin. Hennes nya visar att det inte var någon engångshändelse. Vera Bergström är tillbaka som lokalredaktör för Jämtlandsposten, lite luggsliten, kärv och orädd. Ihärdiga regn i Åre orsakar ett jordskred, som får dramatiska följdverkningar långt utanför länets gränser. En spännande kombination av svindlande affärer, familjehemligheter och ond, bråd död.

Barn: Allt ska växa av Ulf Nilsson & Cecilia Heikkila, Lilla Piratförlaget
Ulf Nilsson var en högt älskad författare. Efter sin död lämnade han en stor lässkatt efter sig, däribland manuskriptet till denna bok om Carl von Linné som barn. Han drömde om att få resa ut i världen och samla växter. Under en vinterpromenad berättar han för sin lillasyster Anna vad han vill göra under sin tid på jorden. En vackert illustrerad bok med färgsprakande bilder. Perfekt för högläsning. Från 6 år.

Ingalill Mosander
Publicerad 2022-12-12

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas