Om kärlek, död och samtal
Böcker | Kultur | Ingalill läser

Om kärlek, död och samtal

När John Ajvide Lindqvists intrig blev refuserad till Millennium använde han den till en egen bok som verkar ha golvat kritikerkåren. Även nominerad till årets bästa deckare. Missa inte Ingalill Mosanders fem boktips nedan.

Ingalill Mosander
Publicerad 2023-02-09

BIOGRAFI: I november av Sven-Eric Liedman, Bonniers
Det är mer ljus än mörker i detta personliga vittnesmål om hur det är att bli gammal. Författaren är lärdomshistoriker och samhällsdebattör och beskriver sig numera som en gubbe med käpp. Men det är fortfarande en stridbar gubbe med ett rikt liv bakom sig. Han delar med sig av den visdom och stora kunskap han tillägnat sig. Han skriver om kärleken, döden och de viktiga samtalen vänner emellan. Det är förunderligt trösterikt och stimulerande.

DECKARE: Skuggläge av Kristina Ohlsson, Forum
Tredje delen i serien om August Strindberg på Hovenäset i Bohuslän och jag skulle inte bli förvånad om det snart blir folkvandringar dit på samma sätt som till Ystad när det begav sig för Wallander. I den nya boken hittas en man hängd i ett hopptorn vid badplatsen. Det är upptakten till en spännande historia, där spåren leder bakåt till fasansfulla händelser i det förflutna. Och tala om cliffhanger på slutet…

ROMAN: Folk som sår i snö av Tina Harnesk, Bokfabriken
En debutroman som blev en sensation på årets bokmässa i Frankfurt och såldes till 13 länder. Tina Harnesk bor på ett berg utanför Arvidsjaur och har sällat sig till de författare som skriver om samiskt liv och kultur. Och som hon gör det! Hennes roman är burlesk och halsbrytande, befolkad av färgstarka, oförglömliga karaktärer. Men under den muntra ytan finns en sorg över det traditionella renägarliv som gått förlorat.

DECKARE: Skriften i vattnet av John Ajvide Lindqvist, Ordfront
När författaren fick sin intrig till Millenium refuserad använde han den till att skriva en egen bok, som verkar ha golvat hela kritikerkåren. Hans radarpar är en medelålders kvinnlig deckarförfattare och en 18 år yngre manlig datahacker. Tillsammans jagar de utsända maffiosos från Shanghai och mexikanska drogkarteller. Spännande, högaktuellt men framför allt sanslöst roligt. Nominerad till årets bästa deckare.

BARN: Farfars trädgård av Ebba Fors-lind, Rabén & Sjögren
En kärleksfull berättelse om en liten flicka som brukar hjälpa sin farfar i hans trädgård. Hon är döpt efter den blomma han tycker är vackrast – Dahlia. En dag måste farfar flytta till ett ålderdomshem. Han glömmer allt mer och har svårt att klara sig ensam hemma. När Dahlia hälsar på honom tycker hon först att allt är sorgligt. Men sen kommer hon på hur hon ska kunna hjälpa honom att minnas det som är allra viktigast.

Ingalill Mosander
Publicerad 2023-02-09

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas