70-talets fantastiska berättare
Böcker | Kultur | Ingalill läser

70-talets fantastiska berättare

En välskriven roman. En berättelse om en fantastisk kvinna. Barnen som inte fick gå på begravningen och grävde upp mormor. Missa inte Ingalill Mosanders boktips nedan.

Ingalill Mosander
Publicerad 2022-06-16

ROMAN: 1959 Ingrid och Georg. En kärlekshistoria av Helena von Zweigbergk, Norstedts
En man och en kvinna förälskar sig och hon blir med barn. Året är 1959, en brytningstid mellan traditionella värderingar och nya moderna. De följer konvenansens regler och gifter sig. Men snart visar det sig att de har olika föreställningar om hur de vill leva sina liv. Måste någon av dem offra sina drömmar? En välskriven roman med trovärdiga personporträtt och en tidsskildring som känns äkta.

BIOGRAFI: ”Jag har torkat nog många golv” Om Maja Eklöf av Nina van der Brink, Norstedts
Rapport från en skurhink blev en sensation när den kom 1970. Den var skriven av en 52-årig ensamstående fembarnsmamma som arbetade som städerska och vann en tävling om bästa politiska roman. Prissumman var på 25 000 kr. På ett enkelt och effektivt språk beskrev hon hur en svensk låglönevardag såg ut under 1960-talet. En berättelse om en fantastisk kvinna vars drivkraft var vrede över orättvisorna i samhället.

ROMAN: Lektioner i kemi av Bonnie Garmus, Wahlström & Widstrand
Handlingen utspelas i 1960-talets USA då männen åkte till kontoret och kvinnorna var hemmafruar. Elizabeth Zott är en skicklig kemist som blir utmanövrerad av sina manliga kollegor. För att försörja sig som ensamstående mamma tar hon jobb som tv-kock och gör stor succé. Parallellt med middagstipsen undervisar hon sina kvinnliga tittare i kemins lagar. Feministisk kamp på hög nivå, kryddad med mycket humor och intelligens.

DECKARE: Blind vrede av Malin Thunberg Schunke, Piratförlaget
En våg av skrämmande kravaller drabbat Europa och nu befarar polisen att samma sak ska inträffa i södra Sverige. Känns scenariot igen? Det var hisnande att följa Esther Edhs kamp mot klockan vid Eurojust i Haag samtidigt som det pågick våldsamma upplopp innanför våra egna gränser.

BARN: Vi gräver upp mormor! av Måns Gahrton och Johan Unghede, En bok för alla
En underbar berättelse om Putte och hans storasyster Malva som inte får gå på sin mormors begravning. Ska de aldrig få träffa henne igen?! Inte kan hon väl ha blivit en ängel så flygrädd som hon är. De beslutar sig för att gräva upp mormor och ge henne livsmedel så att hon kan börja leva igen. Vad som sedan följer är något av det roligaste och mest kärleksfulla jag läst i en barnbok. Som gjord för högläsning. Från 4 år.

Ingalill Mosander
Publicerad 2022-06-16

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas