När gängvåldet tar över
Böcker | Kultur | ingalill läser

När gängvåldet tar över

Att vid 87 års ålder få uppleva en renässans som författare är inte många förunnat. Första delen av Vivian Gornicks memoarer utsågs av New York Times till den bästa som skrivits de senaste 50 åren. Nu kommer andra delen och den är minst lika briljant. Hon hävdar att samtal är viktigare än sex, kärlek och arbete. Missa inte Ingalill Mosanders fem boktips nedan.

Ingalill Mosander
Publicerad 2022-03-02

Polisroman:
I dina händer av Persson Giolito, Wahlström & Widstrand
Det finns böcker som är så starka att man inte kan värja sig. Det här är en sådan bok. Den handlar om barn som dödar barn. Skildringen av vad som händer med människorna i ett samhälle när gängvåldet tar över är skriven med obeveklig klarsyn. En berättelse om två pojkar som träffas som sexåringar och deras väg in i kriminaliteten. Boken håller samma höga klass som hennes prisbelönta rättegångsdrama Störst av allt.

Memoar:
Den udda kvinnan och staden av Vivian Gornick, Natur & Kultur
Att vid 87 års ålder få uppleva en renässans som författare är inte många förunnat. Första delen av Vivian Gornicks memoarer utsågs av NewYorkTimes till den bästa som skrivits under de senaste 50 åren. Nu kommer andra delen och den är minst lika briljant. Hon hävdar att samtal är viktigare än sex, kärlek och arbete. Gärna i kombination med långa promenader på Manhattan. En enastående läsupplevelse.

Roman:
Bara en mor av Roy Jacobsen, Norstedts
Ytterligare en bok i hans hyllade serie om det hårda livet på en vindpinad ö utanför den nordnorska kusten. Vi får åter träffa Ingrid på Barrhøj, en modig, stark kvinna som håller ihop det lilla samhället. Hon ser särskilt till att barnen inte far illa och tar sig an en pojke, vars pappa var en tysk soldat. En storslagen berättelse om ljus och mörker, krig och fred i Norge, skriven på ett poetiskt, vackert språk.

Deckare:
Fallvind av Maria Adolfsson, Wahlström & Widstrand
Bara tio sidor till, sen måste jag släcka lampan. Så där höll jag på till midnatt. Nya boken om kriminalinspektör Karin Eiken Hornby är lika suverän som vanligt. Två ungdomar hittas döda med ett dygns mellanrum. Snart upptäcks en koppling mellan dödsfallen och spåren leder bakåt till fasaväckande händelser i det förflutna. Extra bonus: De underhållande inblickarna i Karins liv som mamma till den bedårande babyn Selma.

Barn:
Thomas av Anna Höglund, Lilla Piratförlaget
En oemotståndlig pekbok om Thomas Nordegren – vem hade väntat sig det? Men det är precis vad hans fru skapat. Och jag ska villigt erkänna att jag skrattade så tårarna trillade när jag läste den. Treåringar reagerar förmodligen annorlunda. Anna Höglund har haft klassiska barnboken Nalle från 1958 som förebild. Den handlar om saker som omger oss och vårt förhållande till dem. Som Thomas och hans självgående gräsklippare.

Ingalill Mosander
Publicerad 2022-03-02

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas