Spelar ödet någon roll i våra liv?
Böcker | Kultur | Ingalill läser

Spelar ödet någon roll i våra liv?

Barn, romaner, deckare och psykologi. Missa inte Ingalill Mosanders boktips nedan.

Ingalill Mosander
Publicerad 2022-05-20

DECKARE: Mörkare än midnatt av Michael Connely, norstedts
Man kan befara att han efter 36 böcker kunde börja gå på rutin. Men icke. Mörkare än midnatt är något av de bästa han skrivit. Min kvinnliga favoritpolis Renée Ballard och min evige hjälte Harry Bosch ger sig ut på jakt efter två serievåldtäktsmän. Spåren leder ner i Darknet, en hemlig värld där män som hatar kvinnor kan lägga ut fasansfulla bilder på sina offer. Man läser frenetiskt fram till den grandiosa finalen.

ROMAN: En familj som vår av Katherine Heiny, Piratförlaget
En varm, vänlig och väldigt rolig bok som fick mig på gott humör. Författaren har jämförts med Jane Austen och hyllats för sin humor och klarsynthet. En ung småskollärarinna flyttar till en liten stad i Michigan. Redan första kvällen träffar hon en charmig snickare med ett oräkneligt antal förhållanden bakom sig. En oemotståndlig skildring av hur familjelivet kan gestalta sig när man sätter sig över trånga konventioner

PSYKOLOGI: Vi blir det liv vi lever av Svend Brinkmann, Polaris
Idag ska man vara sin egen lyckas smed. Men att tro att vi kan göra vad vi vill är kanske den största livslögnen vi blir itutade idag, anser den danske psykologiprofessorn Svend Brinkmann. I denna tankeväckande bok hävdar han att våra liv utgörs av trådar till andra människor och vår egen historia, trådar som påverkar oss starkt. Han tar också upp frågan om ödet spelar någon roll i våra liv. Men vad är då ”ödet”?

ROMAN: Samling av Natasha Brown, Wahlström & Widstrand
Hon har en briljant utbildning, ett toppjobb inom finansbranschen, en pojkvän från en rik familj – hon har gjort allting rätt. Men det räcker inte. Hon är svart. Och hennes hudfärg genomsyrar allt hon företar sig. Hennes liv tar en dramatisk vändning när hon får besked om att hon drabbats av en livshotande sjukdom. På bara hundra sidor lyckas Natasha Brown skildra rasism med en tyngd som nästan golvade mig.

BARN: Snäll Förord av Axel Scheffler och bilder av 38 snälla illustratörer, Alfabeta
Sällan har en barnbok varit lika angelägen. När vi känner oss maktlösa inför tillvarons onda krafter behöver vi påminnas om att även små, snälla gester kan ha betydelse. Den här boken innehåller massor av glada, roliga och inspirerande illustrationer som visar hur vi kan skapa en bättre värld för nästa generation. Intäkterna från boken går oavkortat till en organisation som hjälper människor på flykt.

Ingalill Mosander
Publicerad 2022-05-20

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas