Cohen – fulländad underhållare
Leonard Cohen på en av sina sista turnéer, 2008 på Sofiero utanför Helsingborg. Foto: Mostphotos
Kultur | musik

Cohen – fulländad underhållare

Plötsligt går Leonard Cohen ner på knä, tar upp en ring från innerfickan och trär den på Lennart Wretlinds dåvarande fru Britta. Läs krönikan nedan där Lennart Wretlind bland annat skriver om det oförglömliga mötet med Leonard Cohen i Nashville 1970.

Tidningen Senioren
Publicerad 2023-07-20

Hösten 1970 kom jag och min dåvarande fru Britta till Nashville. Där hade jag fått ett löfte om ett exklusivt möte med Leonard Cohen som spelade in albumet Songs of love and hate.
   Vi kom in i studion som var nersläckt förutom några få ljuspunkter på mixerbordet. Där satt en tekniker med producenten Bob Johnston och gitarristen Ron Cornelius. I ett mörkt hörn längst bak satt Cohen. Han var klar med sin sång och välkomnade vårt besök med all sin charm och värme. Han var 36 år men kändes redan som en äldre gentleman och bad oss sitta ned.

Långsamt och tydligt berättade han med sin mörka stämma, ”Jag hyr en gård utanför Nashville. Jag hade inte varit där på ett tag, den hade legat öde. Jag parkerade jeepen utanför, kom in i hallen, och där var golvet täckt av musskit.” Tyvärr hade jag inte bandaren på. Jag tänkte att jag skulle vänta till den ”riktiga” intervjun.
   Det var som om Cohen också i detta lilla format ville vara en underhållare med glimten i ögat. Plötsligt gjorde han några högtidliga rörelser och plockade fram en ring från innerfickan. Han gick ner på knä, såg Britta djupt i ögonen och sa ”Har du någonsin fått en Musse Pigg-ring av plast?”. ”Euh, nej …” sa Britta. ”Då så”, sa han och trädde ringen på hennes ringfinger.

Efter en lång stund med Cohen blev det dags för den riktiga intervjun. Då säger han, uppriktigt beklagande: ”Jag har faktiskt ingenting mer att säga … Men du kan intervjua Ron. Så sitter jag tyst och spelar orgel bakom er.”
Aldrig förr eller senare har jag gjort en intervju med ett så exklusivt komp. Och heller inte träffat en artist som varit så otroligt vänlig och tillmötesgående.   
Efter flera timmar i studion insisterade Cohen på att få köra oss tillbaka till vårt hotell i sin vita Jeep och vi svarade tacksamt ja.
Om Britta har kvar ringen och vill sälja den, då kan jag intyga äktheten, att det är den ring som Leonard Cohen välsignade.

Lennart Wretlind är legendarisk producent, programledare och journalist.

Tidningen Senioren
Publicerad 2023-07-20

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas