Äkta eller falsk?
De färgglada tavlorna påstås vara målade av den kände konstnären Jean-Michel Basquiat. Redan på Arlanda blev tullpersonalen misstänksam. Paketets deklarerade innehåll skulle vara värt 40 dollar, men bara portot kostade 80 dollar.
Konst | Kultur | konstföremål

Äkta eller falsk?

Har du köpt dig en dyrgrip på sistone eller har du rentav blivit lurad? Det sägs att varannan tavla som säljs är förfalskad och brotten kan ofta spåras till internationella ligor. Möt polismannen som kämpar i motvind mot förfalskarna. Fler bilder och mer information längre ned om hur du undviker att bli lurad.

Tidningen Senioren
Publicerad 2022-05-18
Skulpturen Solrosen av Axel Ebbe återkommer flitigt i förfalskningsutredningarna. Den förfalskas i både gips och brons.

Det är som att kliva rakt in i ett exklusivt galleri. Hundratals verk hänger prydligt på väggarna. Några skulpturer är inlåsta i ett vitrinskåp. Om konsten här inne vore äkta hade den varit värd flera miljarder kronor.
Peter Lloyd är polisens enda heltidsanställda expert på förfalskad konst. Vi befinner oss i ett beslagsrum i polishuset på Kungsholmen i Stockholm. En målning signerad Pablo Picasso är klantigt nog försedd med en enkel Clas Ohlson-ram. Här finns också en tavla som föreställer en tomte som håller i en svensk flagga. Målningen påstås vara gjord av Jenny Nyström 1895. Det finns bara en hake. Den svenska flaggan i dess nuvarande form antogs först 1906.
Solklart fusk är en enkel match för Peter Lloyd. Som den gången då det kom ett paket från Peru till Arlanda, med fyra målningar signerade den kända afroamerikanske konstnären Jean-Michel Basquiat.
– Skulle tavlorna vara äkta skulle de kosta 50 eller 60 miljoner kronor styck, men de luktade fortfarande färg trots att konstnären dog 1988. Det var ett ganska uppenbart fall.
Konstförfalskning är inte något sällsynt som bara förekommer på andra platser i världen eller i filmer och tv-serier. Det pågår hela tiden, även i Sverige. Enligt både Interpol och Europol är mellan 40 och 60 procent av alla konstverk som säljs förfalskad.

Cirka hälften av de svenska brottsutredningarna har internationella förgreningar. Peter Lloyd samarbetar ofta med utredare i andra länder, men intresset från rättsväsendet är svalt. Även i Sverige är straffen låga. Om du säljer falsk konst för miljonbelopp döms du i regel bara till samhällstjänst.
– Det enda land jag vet som prioriterar det här är Italien, där man har ett batteri av kulturarvsbrottsutredare som också tittar på konst. Generellt anses detta vara ett brott som bara drabbar rika. Har man råd att köpa tavla för en miljon drabbar det ingen fattig, men jag har sett pensionärspar som köpt tavlor för sina sista pengar och trott att de gjort ett klipp på ålderns höst, säger Peter Lloyd.
Brotten som Peter Lloyd utreder kallas för signaturförfalskningsbrott. Det handlar om tavlor och skulpturer som alltså har utrustats med ett felaktigt konstnärsnamn. Till sin hjälp har han mikroskop, uv-lampa och ljusbord. I verktygslådan finns också färgprovs-
analys, där han får reda på vilken typ av färg som används och huruvida den över huvud taget var uppfunnen vid tiden då tavlan ska ha målats.

Utredningarna är dock resurskrävande.
Peter Lloyd plockar upp en tavla som påstås vara målad av Karin Parrow. Hon var syster till Evert Taube och den färgglada oljemålningen är inte dåligt gjord. Med blotta ögat ser det inte särskilt mysko ut, men så släcker Peter Lloyd takbelysningen. Det blir beckmörkt, tills han klickar i gång en liten ficklampa med ultraviolett sken. Det är som taget ur ett avsnitt av kriminalserien CSI.
Peter Lloyd riktar uv-lampan mot tavlans olika delar utan att det händer något, men så fort han lyser på tavlans signatur skiner den plötsligt som en stjärna i natten. Det är en tydlig indikation på att den har målats senare än resten av tavlan. Polisen har goda tekniska förutsättningar att avslöja brottslingarna numera.

De flesta konstverken i beslagsrummet kommer att förstöras. Bara konstverk av särskilt intresse sparas i en referenssamling – allt för att kunna avslöja det mest raffinerade fusket.

Faktum är att konstsvindlare är en uråldrig företeelse. Redan under antiken förfalskades både skulpturer och konstföremål. 1900-talets skickligaste konstförfalskare var kanske Han van Meegeren som framför allt fokuserade på holländska mästare.
Hans fall blev en tavla som såldes till nazisten Hermann Göring för hisnande 100 miljoner kronor. Efter andra världskrigets slut utreddes flera konstverk av en expertgrupp utsedd av militären, däribland Görings verk. Spåren ledde till Meegeren, som erkände och blev av med hela sin förmögenhet. Han avled i en hjärtinfarkt innan han började avtjäna sitt fängelsestraff.
Under 2000-talet var det främst tysken Wolfgang Beltracchi som förförde hela konstetablissemanget med sina välgjorda förfalskningar. Till slut råkade han av misstag använda en för modern färg och skickades i fängelse tillsammans med sin fru.

Polisens råd för att undvika att bli lurad

1 Handla i första hand direkt från konstnären själv. I andra hand från ett galleri eller ett etablerat auktionsverk.
2 Läs alltid på och ställ frågor innan du genomför ett köp. Vad vet säljaren om konstnären, om tavlans proveniens och om tavlans skick?
3 Om det låter för bra för att vara sant – då är det nog det. Att köpa en Picasso-målning för 150 000 kronor är en dålig idé, eftersom verket troligen hade kostat närmare 20 miljoner kronor om det hade varit äkta.

Dölj faktaruta

Den största, nu verksamma bedragaren i Sverige är känd som ”Alaska”, och har främst fokuserat på att förfalska målerier av Bengt Lindström. Vid ett flertal tillfällen har han dömts till samhällstjänst, men den senaste gången fick han sex månaders fängelse. Ingen annan konstförfalskare har fått ett så strängt straff i Sverige i modern tid. Auktionshusen samarbetar regelbundet med polisen och rapporterar direkt om de blir misstänksamma. Göteborgs auktionsverk är ett av världens äldsta auktionsverk och grundades redan 1681. Maria Öhman är chefsintendent på Göteborgs auktionsverk och berättar att varje verk undersöks noga inför försäljning.
Om en tavla är signerad jämförs verket mot konstnärens tidigare verk. Själva bokstäverna i signaturen studeras noga, till exempel om de lutar åt rätt håll. Auktionsverket vill också veta mer om proveniensen, konstverkets historia. Av vem köptes konsten?
Om det rör sig om en känd konstnär finns alltid verkförteckningar över samtliga skapelser.

När vi får in föremål av höga belopp är vi alltid misstänksamma

Under hennes tid som chefsintendent har hon varit med om ett större förfalskningsärende. Konstverket undersöktes i samråd med den rådande experten på just den konstnären och lurendrejeriet rapporterades till polisen. Det händer dock att de tackar nej till att sälja tveksamma verk utan att koppla in polisen.
– När vi får in föremål av höga belopp är vi alltid misstänksamma. Det gäller inte bara konst, utan också dyra vintageväskor och armbandsur. Varje föremål genomgår en noggrann granskning. Om det ändå skulle visa sig att vi missat något och varan är felaktig får kunden förstås pengarna tillbaka, säger Maria Öhman.

Angelica Törnqvist.

I Göteborg finns också Fahlnaes konsthandel som varit verksamma i tre generationer. Angelica Törnqvist driver konsthandeln tillsammans med Jesper Fahlnaes. De är särskilt inriktade mot skulptur och måleri från tidiga svenska modernister samt de så kallade Göteborgskoloristerna.
Jesper Fahlnaes farmor, som startade verksamheten, köpte många verk direkt av konstnärerna själva som hon sedan sålde vidare. Några generationer senare kan det hända att konstköparnas barn eller barnbarn hör av sig för att också sälja konst vidare. Då finns äkthetsintygen ofta kvar. Om det saknas intyg blir det i stället till att dammsuga referenslitteratur: böcker, utställningskataloger, brevsamlingar. Allt för att vara helt säker på att konstverket är äkta.
– Det är lite detektivarbete ibland. Som erkänt galleri skulle vi inte ha råd att sälja falsk konst, då skulle vi få stänga igen, säger Angelica Törnqvist.

Peter Lloyds bästa tips för att inte bli lurad är att köpa verk direkt av konstnären själv. I andra hand rekommenderar han gallerier och auktionshus. Blocket och Tradera ger han inte mycket för, då krävs det att man är ordentligt påläst.
– För några år sedan köpte jag en Einar Forseth-tavla för 800 kronor som jag tyckte var trevlig. Långt senare tittade jag på signaturen och såg direkt att det inte var någon Einar Forseth. Jag har faktiskt sparat målningen, jag tyckte det var lite kul att jag själv blivit lurad trots att jag jobbar med det här.

Text: Anna Liljemalm Foto: Linn Bergbrant

Det finns avancerad teknik idag för att avslöja förfalskningar. I UV-lampans sken syns att signaturen är gjord senare än resten av tavlan.
Den här clowntavlan är en förfalskning, det är konstnären Lennart Jirlow själv som skrivit ”falsk” på den. I det här fallet kunde Lennart Jirlow snabbt konstatera att målningen var fejk. Han tyckte så synd om konstköparen, som handlat i god tro, att han målade honom en äkta tavla när polisen beslagtog den falska.
Även mästarstämplar räknas som signaturförfalskning. Bluffmakaren gjorde ett misstag. Fabergé tillverkade aldrig några cigarrhållare för bara en cigarr, utan för två eller fler.
Tidningen Senioren
Publicerad 2022-05-18

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas