Natur och mode hand i hand
Träd och aftonklänning för Dior av Mats Gustafson. Afrodite (Millesgårdens samling) med örhängen av Ted Muehling. Foto: Carl Ander och Yanan Li.
Kultur | utställning

Natur och mode hand i hand

För tio år sedan ställde modetecknaren Mats Gustafson ut sina illustrationer på Millesgården. Nu är han tillbaka tillsammans med sin partner Ted Muehling med en utställning som också innehåller mode, men framför allt natur.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2023-07-22
Mats och Ted vid havet. Foto: Laurie Lambrecht

Han har en lång karriär som modeillustratör bakom sig, Mats Gustafson. Hans uttrycksfulla och stiliserade akvareller både förändrade och vidgade synen på modeillustrationer, hur de kunde se ut och vad de kunde förmedla. Han har haft uppdragsgivare som Hermès, Svenskt Tenn och Tiffany & Co och hans illustrationer har synts i många magasin och tidskrifter. De senaste tio åren har han arbetat uteslutande för modehuset Dior.
– Det blev som illustratör inom mode jag kom att skapa mig en karriär. Egentligen är det scenograf jag är utbildad till, men det har jag inte jobbat med. Jag är ju inte modedesigner heller, men en iakttagare som betraktar modet och ser silhuetten, formen, rörelsen. Sedan återger jag det i bild. Lite på samma sätt tar jag mig an naturen. Jag betraktar den, stiliserar den och försöker förmedla det vackra med den.
Därav titeln på utställningen – Reclaiming Beauty. Att se det vackra i tillvaron, det som finns alldeles intill oss bara vi vill se det.

Sedan tjugo år tillbaka bor Mats på Long Island utanför New York. Hans partner, smyckesdesignern och formgivaren Ted Muehling bor kvar på Manhattan men kommer ofta ut till Long Island.
– Naturen där är fantastisk. Havet är nära, vi har fantastiska kuststräckor. Där hav möter land är det alltid magiskt.
Maken Ted har en diskret men vacker smyckesbutik- och verkstad på Manhattan och inspireras också han av allt som kommer från naturen. Frön, knoppar, snäckor, allt som är organiska former.
– Han är faktiskt lite av en hoarder, säger Mats och skrattar. Han samlar på snäckor, pinnar, stenar, fossiler… och detta tar han in i konsten. Även i den här utställningen, men vi kunde inte flyga det från USA så vi har fått låna från Naturhistoriska riksmuseet.
Deras konst uppkommer inte gemensamt. De jobbar var och en på sitt håll. Men någonstans delar de ett gemensamt språk och de delar framför allt kärleken till naturen.

– Genom att ha hållit på med modeteckning sedan 70-talet har jag lärt mig att se och sedan återge och förenkla. Nu gör jag det även med mina naturmotiv.
I utställningen på Millesgården lyfts Mats och Teds konst fram i en vacker miljö smyckad med antika porträttbyster, barockmöbler och fynd från naturen. bText Ulrika Palmcrantz

Reclaiming Beauty – Mode, konst, form. Millesgården, 10 juni- 10 sept

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2023-07-22

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas