Prisbelönad museikultur i höst
Föremål från utställningen Vägen hit på Östergötlands museum.
Kultur | museum

Prisbelönad museikultur i höst

De flesta städer i Sverige har ett museum, ofta med spännande utställningar skapade av engagerade museiintendenter. Det vill den ideella organisationen Sveriges Museer lyfta. De delar ut utmärkelsen Årets Museum – i år finns vinnaren i Östergötland. Text Maria Gerlofson

Tidningen Senioren
Publicerad 2023-09-30
Korsett från Kvinnohistoriskt museum i Umeå.

Årets museum 2023 är Östergötlands museum i centrala Linköping. Juryn ansåg att museet uppvisar mod, kreativitet och spets. I både relevans, inspiration och kunskap som bildning. Museet har nu två fasta utställningar.
Konstutställningen Verkligheten utforskar hur vi avbildar oss själva och andra i europeisk konst. Utställningen Vägen hit är både en kulturhistorisk utställning och en resa i tiden i det östgötska landskapet.
Själva museibyggnaden från 1939 är också värd en extra titt. Den är ett typiskt exempel på svensk funktionalism och byggnadsminnesmärkt.
https://ostergotlandsmuseum.se

Trelleborgs museum nominerades till årets museum men vann inte detta år. Men är förstås ändå värt ett besök! Här finns utställningen Stadslifv som berättar om Trelleborgs långa historia från 600-talet och fram till våra dagar.
I utställningen Öga mot öga får du möta individer som alla levde på Söderslätt för länge, länge sedan. Som kändisvikingen från Vannhög, drottningen från Vemmerlöv, den sittande kvinnan eller de 7000-åriga Skateholmarna.

En annan spännande utställning i höst hittas på Dunkers kulturhus i Helsingborg. Korsettkriget – en kamp om kvinnlighetens former vid förra sekelskiftet tar upp en debatt som fördes för drygt 100 år sedan och som sedan fortsatt vara aktuell. Nämligen vad vi är villiga att göra för att forma våra kroppar efter moden och ideal. Och vem som tjänar på att vi gör det.
I utställningen visas korsetter, klänningar, utdrag ur litteraturen och bilder på vanliga kvinnor från Helsingborg.
På plats får du möjlighet att prova – eller återuppleva – en riktig korsett och känna på hur det är att lyfta vikter med snörd midja. Utställningen pågår fram till den 7 januari 2024.
Korsettkriget har producerats av Kvinnohistorisk museum i Umeå.
dunkerskulturhus.se/utstallning/korsettkriget/

I just Umeå visas utställningen Ner till norr/samtida konst i Arktis fram till 14 januari 2024 på Bildmuseet. Den har verk av trettio samtida konstnärer från Danmark, Finland, Färöarna, Grönland, Island, Kanada, Norge, Sverige och USA, samt från Sápmi och andra urfolksnationer i Arktis.
Utställning fick sin start när kuratorer från tre museer i Umeå, Portland och på Island samtalade om erfarenheter av att befinna sig långt ifrån konstmetropolerna och hur klimatförändringar påverkar norra jordklotet.
www.bildmuseet.umu.se/utstallningar/2023/ner-till-norr

Tidningen Senioren
Publicerad 2023-09-30

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas