Proffsets skrivtips
0184 Frida Johansson Frida Andersson Johansson är Seniorens skrivcoach.
Böcker | Kultur | lärande

Proffsets skrivtips

Frida Andersson Johansson är Seniorens skrivcoach. Hon skriver själv både böcker och manus och är också den som ska hålla i Seniorens skrivdagar i Saltsjöbaden den 11–13 november och runt om i landet under 2023. Här bjuder hon på sina skrivtips. För dig som vill komma i gång och för dig som redan skriver.

Tidningen Senioren
Publicerad 2022-11-01

Våga testa
Man behöver inte skriva ”rätt” på en gång. Testa olika sätt att formulera dig och känn efter vilket som passar bäst, jagform eller tredje person, nutid eller tillbakablickande. Prova dig fram, skriv på och undan för undan kommer du att hitta till det som passar dig bäst.

Ha delmål
Att skriva en bok är ett stort projekt och kan kännas ouppnåeligt. Att ha delmål på vägen är ett effektivt sätt att känna att det går framåt. Bestäm till exempel att du ska skriva 1000 ord eller ett första kapitel innan ett visst datum och klappa dig själv på axeln när du klarar det.

Hitta ditt eget sätt att skriva
Det finns tusen råd kring skrivande och många av dem motsäger varandra. En författare börjar med att skriva ett utförligt synopsis, en annan skriver helt på känsla.
En del försöker få till varje formulering så bra som möjligt direkt medan andra vill skriva igenom allting snabbt och sedan ägnar mycket tid åt att skriva om. Här finns bara ett råd – och det är att det gäller att hitta det som passar just dig bäst.

Om du fastnar…
Fastnar du med en formulering som inte sitter eller när fantasin tryter är ett tips att försöka gå vidare ändå. Om du inte vet vad en karaktär ska heta, eller om du vill beskriva något men inte riktigt kommer på hur, kan du skriva något i stil med ”här ska XXX ringa till sin mamma”. Då kan du gå tillbaka till det momentet när du har mer energi.

Det är lätt att bli lite för övertydlig och vilja hjälpa läsaren på traven

VAD skriver du?
Tänk igenom vad du vill med din text. Vill du underhålla, dokumentera eller låta en glömd grupp ta plats? Lägg fokus där det gör mest nytta för det du vill berätta. Vill du skriva en litterär text är formuleringarna viktiga, men om du är ute efter att skriva en släktkrönika kanske fakta och innehåll är viktigare.

Berg-och dalbana
Ja, det ÄR en berg-och dalbana att skriva. Vissa dagar känns det lätt och roligt, andra trögt och tungt och man börjar tvivla på det mesta. Har man hållit på ett tag vet man att det här hör till. Och när de dåliga dagarna kommer kanske man inte ska vara så hård mot sig själv utan jobba med någon lite lättare passage i texten.

Prata med andra
Väldigt effektivt för både inspiration och för praktiska tips och råd är att vara i kontakt med andra som skriver. Gå kurser eller hitta andra som också skriver. Dela med er av tips och råd, om ni vill kan ni läsa varandras texter och ge feedback. Bara att prata med andra som delar samma intresse är givande.

Stryk
Väldigt ofta vinner en text på att strykas ned. Det är lätt att bli lite för övertydlig och vilja hjälpa läsaren på traven. När man läser igenom en andra eller tredje gång märker man ofta att det faktiskt går att stryka en hel del.

Skriva självbiografiskt
Många vill skriva självbiografiskt och då uppkommer frågor kring vad man får skriva. Får man ha med folks rätta namn, kommer moster bli arg, kommer barnen bli ledsna? Försök lägga sådana tankar åt sidan under själva skrivprocessen. De stoppar bara upp det kreativa flödet. Det är först om det blir tal om publicering som det här är relevant. Då kan du fundera och gå igenom texten, tänka över om du vill fingera namn eller ta bort något känsligt.

Frida Andersson Johansson

Tidningen Senioren
Publicerad 2022-11-01

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas