231121 Vandring norr Rällsjön med SPF Seniorerna Falun
Landet runt | SPF Dalarna

231121 Vandring norr Rällsjön med SPF Seniorerna Falun

SPF Dalarna
Publicerad 2023-11-24

En helt underbar lång långvandring; 13 km, 5 tim 20 min. Inte så mycket backar, ett lagom tempo och pauser, med information i lagom utsträckning. Ingen verkade särskilt uttröttad vid återkomsten till bilarna. Vi var 32 vandrare från början i ett härligt vandringsväder – ca 5 minusgrader och 3 cm snö på marken. Vi var 29 som fullföljde – lite spill får man räkna med.

Samlingsplatsen låg 600 m in på vägen mot Norr Lindberg från Rättviksvägen. Där möttes vi av två erfarna guider från Leksand – Bengt Liss och Börje Björs. Vandringen startade söderut längs kanten på Lövladtjärn, förbi Lars-Jönsbo, som varit permanentboende, långt in på 1900-talet.

Löttjärnen, som var nästa vatten, tillhör de vatten som är uppdämda för behoven i hyttorna i Falun – ca 30 km bort! I Rällsjöfors finns ett fungerande kraftverk från 1920-talet, som håller på att rustas med bl a bättre dammar. Inne i kraftverket finns det målningar av Jerk Werkmäster! Här tog vi vår första fikapaus.

Rällsjöån som rinner från Rällsjön och hit ner till Hyttsjön är fantastiskt vacker. I allmänhet mycket vatten och extra mycket nu och dessutom forsar i nästan 1 km.

För sex år sedan var det en Veteranorientering vid Rällsjön, där man passerade den här ån. Då tänkte jag att här skulle jag vilja gå en långvandring! Min karta från det tillfället är bifogad.

Uppe vid Rällsjön stannade vi vid Rällsjö-Brittas gård. En fantastisk kvinna född 1903 och dog 2006. Hon ville leva utan bekvämligheter, som rinnande vatten. Trots detta bodde hon på platsen på somrarna, när hon var närmare hundra år.

Vi fortsatte norrut mot Rättviksvägen, där vi kom till Kungastenen, som ligger längs Dalkarlsvägen.

Här är Bengt Liss framför Kungastenen. Typiskt för den här vandringen var att det uppstod diskussioner, bl a om Gustav III verkligen hade kunnat vara här det år som var inristat på stenen.

Överhuvudtaget blev det många spontana diskussioner under denna vandring. Den var lång och tillät tidvis att man kunde gå i bredd. Bertil Israels och jag diskuterade bla vem som satt den granplanta på 60-talet, som sedan hamnade som julgran på Stora torget i Falun.

Vi fortsatte på Dalkarlsvägen, över Rättviksvägen och kom vi upp till S Bertilsbo. Här hade Bengt Liss del i en stuga, där vi kunde plocka fram torra bänkar att sitta och fika på. Här är hans fina fäbodstuga.

Vi tackade Bengt och hans medhjälpare Börje för bra guidning och en väldigt trevlig vandring med varsin tomatkniv.

”Spillet” bestod av två vandrare, som hade bråttom hem och tog en genväg och den andre guiden, som sett den andra halvan tidigare.

Dagens limerick från Per Gilén:
Vid dagens vandring till Rällsjöbo
passerade vi även Bertilsbo.
Bengt Liss kunde hitta
bl.a till Rällsjö-Brita.
Vid 15.30 kunde alla dra till eget bo.

Nästa tisdag går från Grängshammar, Silvberg, söder om Rommehed.

Mats Hiertner

SPF Dalarna
Publicerad 2023-11-24

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas